Home PrzepisySłodziaki Ziemniaczane drożdżówki ze śliwką

Ziemniaczane drożdżówki ze śliwką

by Gosia Socha

Po tak pięknym, słonecznym lecie przyszedł wrzesień, który pogodą mnie nie rozpieszcza. Ciągle jest mi zimno. Do tego ten wiatr i deszcz, brrrrr.  Ziemniaczane drożdżówki ze śliwką są cudowne na takie właśnie chłodne wieczory. Do tego ciepłe mleko lub kakao, dobra książka i chociaż dziesięć minut spokoju (co przy moim dzieciu jest niewyobrażalnie trudne!).

Przygotowanie - 30m

Przygotowanie

Wyrastanie - 140m

Wyrastanie

Liczba porcji 16

Ilość bułeczek

Poziom trudności - średni - mikro

Trudność

 

 

 

 

Pomyślisz sobie drożdżówki z ziemniakami? Co to za herezje? No popatrz, a jednak da się wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia inaczej niż na kopytka 🙂 To właśnie dzięki nim drożdżówki są wilgotne i sprężyste nawet na drugi dzień. Nikt ich nie wyczuje, bo w ogóle nie zmieniają smaku bułeczek.

Samo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest bardzo proste. Po wyrośnięciu nie trzeba go ponownie wyrabiać. Wystarczy je rwać na kawałki wielkości bułeczek, uformować, upiec i gotowe. Ziemniaczane drożdżówki ze śliwką naprawdę robią się praktycznie same 🙂

Składniki na ziemniaczane drożdżówki ze śliwką:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego lub 30 g domowego cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 g ugotowanych, utłuczonych, suchych ziemniaków (naklepiej z poprzedniego dnia)
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Śliwki świeże pokrojone w ćwiatki lub połówki (w zależności od wielkości owoców)

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Pierwsze i najważniejsze – wszystkie składniki muszą mieć tą samą, pokojową temperaturę, więc jajka, mleko, masło i ziemniaki w te pędy wyjmuj z lodówki.

Drożdże wkrusz do wysokiego ale wąskiego naczynia, dodaj płaską łyżkę cukru i pięć łyżek ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj dosypując jedną łyżkę mąki. Tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie powinien rozczyn powinien być mocno spieniony.

Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Do dużej miski przesiej pozostałą część mąki, dodaj cały cukier oraz cukier wanilinowy, mleko w temperaturze pokojowej, przestudzone płynne masło oraz ziemniaki przeciśnięte przez praskę (lub porządnie utłuczone). Zagnieć szybko jednolite ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby, jeśli już bardzo nie możesz sobie poradzić z kleistością ciasta, podsyp ręce i ciasto odrobiną mąki. Uformuj coś na kształt kuli i przełóż do czystej miski. Przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.

Przygotuj blachę do pieczenia – wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i podsyp bułką tartą. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki*. Układaj je na blasze w pewnej odległości od siebie,  lekko je rozpłaszczając dłonią. Jednocześnie przegubem ręki formuj dołek, który posmaruj powidłami. Ułóż w nim kawałki śliwek, delikatnie je w niego wciskając.

Brzegi bułek delikatnie posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ziemniaczane drożdżówki ze śliwką przykryj ściereczką i odstaw na trzydzieści minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wstaw  je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową kratkę i piecz przez około 17-20 minut (w zależności od wielkości drożdżówek). W każdym razie powinny być lekko rumiane, a spód mieć upieczony.

Ziemniaczane drożdżówki ze śliwką podawaj przynajmniej lekko wystudzone.

*żeby ciast łatwiej się formowało zwilż dłonie w zimnej wodzie – nie będzie się wówczas przyklejało do dłoni.

Przepis na drożdżowe z ziemniakami pochodzi z książki E. Mórawskiej „White Plate”.

 

 

You may also like