Kolejna wersja tego śniadania w naszym domu – tym razem zapiekana owsianka podawana z karmelizowanymi owocami. Grzeszna przyjemność z samego rana 🙂
Z jednej strony zdrowa owsianka, z drugiej karmelizowane jabłka i banany. Nie są one tak straszne jak brzmią – cała porcja dla dwóch osób ma w sobie „jedynie” dwie łyżki cukru, a przecież to właśnie śniadanie ma dać energię naszemu ciału na obudzenie się po nocnym odpoczynku. Dzięki temu słodkiemu akcentowi zarówno owsianka jest smaczniejsza, i poranki nie są takie złe jak się mogą wydawać 🙂
Minusem zapiekanej owsianki jest czas jej przygotowania – to w sumie około 45 minut, przy czym o poranku jesteśmy zwykle trochę powolniejsi (właśnie ze względu na to, że organizm jeszcze się nie obudził). Ja ją zrobiłam w weekend – wtedy bez stresu można poświęcić trochę więcej czasu niż 10 minut na śniadanie 🙂
Składniki na owsiankę:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka płatków górskich
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
Składniki na karmelizowane owoce:
- 1 banan pokrojony w plasterki
- 1 jabłko pokrojone w ósemki
- 2 łyżki ciemnego cukru
- 1 łyżka wody
- Odrobina soku z cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Wykonanie owsianki:
Rozgrzej w rondelku mleko (nie musi się gotować, ważne żeby było ciepłe). Do ciepłego mleka dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, przyprawy oraz miód i wszystko wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia. Następnie dodaj jedno całe jajko i dokładnie je rozprowadź po masie owsiankowej. Odstaw garnek na chwilę, aby płatki nasiąkły mlekiem. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni (zależnie od tego, jaką wysoką foremkę weźmiesz)*. Wstaw owsiankę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.
W tym czasie przygotuj karmelizowane owoce. Ósemki jabłek, oraz plasterki banana skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i wymieszaj tak, aby dotarł on na każdy kawałek owoców. W tym czasie dodaj na patelnię łyżkę wody oraz cukier, a gdy zacznie się on karmelizować dodaj masło oraz owoce. Wymieszaj je i przykryj pokrywką. Mieszaj je co jakiś czas, aby karmel pokrył każdy owoc.
Propozycja podania:
Na gotową porcję owsianki wyłóż karmelizowane owoce i wcinaj aż Ci się będą uszy trzęsły 🙂
Zapiekana owsianka świetnie smakuje również z żurawiną, orzechami, migdałami czy rodzynkami.
*Zapiekaną owsiankę najlepiej podawać każdemu w osobnym naczyniu (kokilki do pieczenia) – wówczas wskazana będzie temperatura 190 stopni. Ja niestety byłam zmuszona ją upiec w keksówce, więc piekłam w 200 stopniach (gdyż większa ilość masy powodowała, że trudniej się ona piekła).