W tym roku śledzie padły mi w przydziale na przygotowania świąteczne 🙂 A ponieważ starania są duże to i wyjątkowe są śledzie w korzennej przyprawie z pastą piernikowo orzechową.
Zainspirowałam się na te śledzie podczas konkursu z piernikami Toruńskimi. Szukałam wtedy inspiracji na jakiś fajny przepis i gdzieś w internecie natknęłam się na takie właśnie wyjątkowe śledzie w korzennej przyprawie. Pasta piernikowo – orzechowa nadaje całości iście świątecznego smaku i naprawdę odmiennego dla naszych kubków smakowych połączenia.
To zdecydowanie nie są zwykłe śledzie w oleju. Te wyjątkowe śledzie w korzennej przyprawie podawaj na płaskim półmisku, a na każdym z kawałków śledzi ułóż mały kopczyk pasty piernikow – orzechowej.
Pozostałą część pasty możesz postawić w osobnej miseczce gdzieś blisko śledzi, żeby każdy z gości mógł swobodnie sięgać po ewentualną dokładkę.
Wyjątkowe śledzie w korzennej przyprawie z pastą piernikowo orzechową
Składniki:
500 g filetów śledziowych
400 ml oleju z pestek winogron (bardzo delikatny w smaku)
3 białe cebule
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
laska cynamonu
5 goździków
5 ziaren kardamonu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
świeżo mielony pieprz
Pasta orzechowo – piernikowa:
3 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
200 g posiekanych pierników (bez czekolady)
200 g posiekanych orzechów
Bierzemy się do pracy 🙂
Filety śledziowe namocz przez kilka godzin w mleku. Następnie odsącz i osusz za pomocą ręczników papierowych.
Filety pokrój na czterocentymetrowe kawałki pod lekkim skosem – ładniej wtedy wyglądają i wchłaniają więcej smaku z marynaty. Kawałki są spore, bo muszą później udźwignąć „ciężar” pasty piernikowo – orzechowej.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Marynata:
Do garnka wlej olej i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w piórka (nie powinna nabrać koloru, a jedynie stać się lekko przeźroczysta). Następnie dodaj przyprawy – goździki, kardamon, cynamon, imbir, ziele angielskie i liść laurowy. Zamieszaj wszystko i podgrzewaj na małym ogniu przez dziesięć do piętnastu minut.
Przestudź zalewę do temperatury pokojowej i zalej nią śledzie przygotowane w słoiku. Marynata powinna zakrywać całe śledzie. Porządnie wstrząśnij słoikiem, aby dopłynęła w każdy zakamarek, zamknij i odstaw w ciemne miejsce na minimum tydzień.
Pasta piernikowa:
Pierniki pokrój w drobną kostkę (najlepiej będzie użyć pieczonego własnoręcznie, ale ja miałam takie bez czekolady i bez lukru kupne pierniki i takich użyłam). Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Miód wymieszaj z octem i imbirem. Dodaj pierniki i orzechy.
Pastę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale podawaj ją ze śledziami na na kilka godzin przed konsumpcją.
Smacznego!
Gosia