Mogę się tylko domyśleć ile z Was złapie się za głowę widząc przed świętami na wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami, ale ten bigos jest naprawdę świetny!
Odróżniają go od tradycyjnego bigosu dwie rzeczy – brak mięsa i lekkość, co w obecnych czasach może być (a czasem wręcz powinno) postrzegane jako istotniejsze od mięsnej wkładki.
Co mnie skłoniło do przygotowania właśnie takiego dania? Jakiś czas temu mieliśmy gości, z których jeden jest weganinem z wyboru. Przyznam się szczerze, że dla mnie to nie lada wyzwanie przygotować coś dla nich pysznego, a co zjedzą z przyjemnością 🙂 Pamiętając o tym, że jedno z nich nie jada nie tylko mięsa, ale również produktów odzwierzęcych (czyli np. jajek, masła itp) naprawdę ciężko się głowiłam czym ich uraczyć (lub chociaż względnie nakarmić :P).
No i tak padło na ten bigos. W internecie jest on w wielu formach i w różnych składnikach. Niektórzy pomijają wędzone tofu, inni dodają powidła śliwkowe i groch. Ja uważam, że wędzone tofu daje właśnie ten posmak podsmażonego mięsa. Dodatkowo jego kosteczki w bigosie dają poczucie, że to mięso tam jest! A tutaj taka niespodzianka!
Powiem tak – dzięki dużej ilości suszonych grzybów, tofu i baaaardzo długiemu gotowaniu na wolnym ogniu – wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami naprawdę z czystym sumieniem poleca się Wam na te święta i nie tylko.
Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakował i co zmieniliście, a teraz do dzieła!
Składniki na wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami
- 0,7 kg kiszonej kapusty
- 0,3 kg białej kapusty
- 2 kostki tofu wędzonego
- 30 g grzybów suszonych namoczonych w wodzie przez całą noc (z wodą)
- śliwki suszone 100 g
- jedno starte jabłko
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 1 litra wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- kieliszek żubrówki (opcjonalnie)
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 2 goździki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
Jak się zabrać za wegański wigilijny bigos – przygotowanie składników
Nie ma w tej potrawie nic skomplikowanego, więc możesz spokojnie wziąć się do pracy.
Przygotowania powinnaś zacząć od namoczenia dzień wcześniej suszonych grzybów. Chodzi o to, aby zmiękły, ładnie się ugotowały no i zdołały oddać swój smak. Właśnie o ten smak chodzi – stąd pod żadnym pozorem nie wylewaj wody z moczenia grzybów. To między innymi dzięki niej nasz wegański wigilijny bigos będzie iście świąteczny! Same namoczone grzyby pokrój na nieco mniejsze kawałki.
Tofu – konieczne źródło białka w całym daniu. Świetnie zastąpi kawałki mięsa, a dzięki temu, że jest wędzone – to nada również odpowiedni smak. Pokrój tofu w kostkę.
Kiszoną kapustę wypłucz, porządnie odciśnij i posiekaj na nieco drobniejsze kawałki.
Świeżą kapustę poszatkuj na mniejsze kawałki – da ona fajną słodycz całości.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a jabłko zetrzyj na tarce. Suszone śliwki pokrój na połówki, bądź na trzy (w zależności od ich wielkości).
Wykonanie:
Tofu podsmaż na około jednej łyżce oleju na ładny, rumiany kolor, pod koniec delikatnie posól (ser powinien wręcz stwardnieć). Odłóż na talerzyk. Taka mała uwaga – ja tofu smażyłam już w garnku, w którym docelowo gotowałam wegański wigilijny bigos. Z dwóch powodów. Pierwszy – to zawsze kolejny nośnik smaku. Po drugie – po co brudzić dwa naczynia, skoro można jedno? 🙂
Do tego samego garnka dodaj pozostały olej (bądź oliwę) oraz masło. Na tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem do której następnie dodaj przygotowaną kiszoną kapustę wraz ze wszystkimi przyprawami oprócz sosu sojowego (na wstępie dodaj łyżeczkę soli – nie więcej, lepiej doprawić później). Zalej całość najpierw 0.7 litra wody*.
Po pierwszej godzinie duszenia bigosu na małym ogniu dodaj do niego posiekaną świeżą kapustę, starte jabłko, posiekane grzyby (wraz z wodą z moczenia), śliwki, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. To jest ten moment, kiedy możesz dodać żubrówkę, jeśli masz. Przykryj i duś na maleńkim ogniu przez minimum pięć godzin – w razie potrzeby uzupełniając wodę, i mieszając co około pół godziny.
Na pół godziny przed końcem dodaj podsmażone tofu i gotuj jeszcze przez pół godziny.
Na sam koniec dopraw do smaku, ale pamiętaj, że każdy bigos, ten wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami też – jest najlepszy odgrzewany następnego dnia 🙂
Smacznego
Gosia
* Bigos, aby się nie przypalił, powinien ten płyn, czyli wodę, mieć cały czas wodę. Stąd polecam, aby mieszać bigos co kilkadziesiąt minut i w razie potrzeby tę wodę uzupełniać.