Home Szefowa Kuchni Wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami

Wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami

by Gosia Socha

Mogę się tylko domyśleć ile z Was złapie się za głowę widząc przed świętami na wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami, ale ten bigos jest naprawdę świetny!

Odróżniają go od tradycyjnego bigosu dwie rzeczy – brak mięsa i lekkość, co w obecnych czasach może być (a czasem wręcz powinno) postrzegane jako istotniejsze od mięsnej wkładki.

Co mnie skłoniło do przygotowania właśnie takiego dania? Jakiś czas temu mieliśmy gości, z których jeden jest weganinem z wyboru. Przyznam się szczerze, że dla mnie to nie lada wyzwanie przygotować coś dla nich pysznego, a co zjedzą z przyjemnością 🙂 Pamiętając o tym, że jedno z nich nie jada nie tylko mięsa, ale również produktów odzwierzęcych (czyli np. jajek, masła itp) naprawdę ciężko się głowiłam czym ich uraczyć (lub chociaż względnie nakarmić :P).

No i tak padło na ten bigos. W internecie jest on w wielu formach i w różnych składnikach. Niektórzy pomijają wędzone tofu, inni dodają powidła śliwkowe i groch. Ja uważam, że wędzone tofu daje właśnie ten posmak podsmażonego  mięsa. Dodatkowo jego kosteczki w bigosie dają poczucie, że to mięso tam jest! A tutaj taka niespodzianka!

Powiem tak – dzięki dużej ilości suszonych grzybów, tofu i baaaardzo długiemu gotowaniu na wolnym ogniu – wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami naprawdę z czystym sumieniem poleca się Wam na te święta i nie tylko.

Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakował i co zmieniliście, a teraz do dzieła!

Składniki na wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami

  • 0,7 kg kiszonej kapusty
  • 0,3 kg białej kapusty
  • 2 kostki tofu wędzonego
  • 30 g grzybów suszonych namoczonych w wodzie przez całą noc (z wodą)
  • śliwki suszone 100 g
  • jedno starte jabłko
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1 litra wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • kieliszek żubrówki (opcjonalnie)

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 goździki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej

Jak się zabrać za wegański wigilijny bigos – przygotowanie składników

Nie ma w tej potrawie nic skomplikowanego, więc możesz spokojnie wziąć się do pracy.

Przygotowania powinnaś zacząć od namoczenia dzień wcześniej suszonych grzybów. Chodzi o to, aby zmiękły, ładnie się ugotowały no i zdołały oddać swój smak. Właśnie o ten smak chodzi – stąd pod żadnym pozorem nie wylewaj wody z moczenia grzybów. To między innymi dzięki  niej nasz wegański wigilijny bigos będzie iście świąteczny! Same namoczone grzyby pokrój na nieco mniejsze kawałki.

Tofu – konieczne źródło białka w całym daniu. Świetnie zastąpi kawałki mięsa, a dzięki temu, że jest wędzone – to nada również odpowiedni smak. Pokrój tofu w kostkę.

Kiszoną kapustę wypłucz, porządnie odciśnij i posiekaj na nieco drobniejsze kawałki.

Świeżą kapustę poszatkuj na mniejsze kawałki – da ona fajną słodycz całości.

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a jabłko zetrzyj na tarce. Suszone śliwki pokrój na połówki, bądź na trzy (w zależności od ich wielkości).

Wykonanie:

Tofu podsmaż na około jednej łyżce oleju na ładny, rumiany kolor, pod koniec delikatnie posól (ser powinien wręcz stwardnieć). Odłóż na talerzyk. Taka mała uwaga – ja tofu smażyłam już w garnku, w którym docelowo gotowałam wegański wigilijny bigos. Z dwóch powodów. Pierwszy – to zawsze kolejny nośnik smaku. Po drugie – po co brudzić dwa naczynia, skoro można jedno? 🙂

Do tego samego garnka dodaj pozostały olej (bądź oliwę) oraz masło. Na tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem do której następnie dodaj przygotowaną kiszoną kapustę wraz ze wszystkimi przyprawami oprócz sosu sojowego (na wstępie dodaj łyżeczkę soli – nie więcej, lepiej doprawić później). Zalej całość najpierw 0.7 litra wody*.

Po pierwszej godzinie duszenia bigosu na małym ogniu dodaj do niego posiekaną świeżą kapustę, starte jabłko, posiekane grzyby (wraz z wodą z moczenia), śliwki, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. To jest ten moment, kiedy możesz dodać żubrówkę, jeśli masz. Przykryj i duś na maleńkim ogniu przez minimum pięć godzin – w razie potrzeby uzupełniając wodę, i mieszając co około pół godziny.

Na pół godziny przed końcem dodaj podsmażone tofu i gotuj jeszcze przez pół godziny.

Na sam koniec dopraw do smaku, ale pamiętaj, że każdy bigos, ten wegański wigilijny bigos z wędzonym tofu i śliwkami też – jest najlepszy odgrzewany następnego dnia 🙂

Smacznego

Gosia

* Bigos, aby się nie przypalił, powinien ten płyn, czyli wodę, mieć cały czas wodę. Stąd polecam, aby mieszać bigos co kilkadziesiąt minut i w razie potrzeby tę wodę uzupełniać.

You may also like