Home PrzepisyNa znajomych Tarta ze świeżymi pomidorami

Tarta ze świeżymi pomidorami

by Gosia Socha

Wytrawne tarty to danie idealne na wszelkie spotkania, niezależnie od tego, czy to rodzina, przyjaciele czy randka. Tarta ze świeżymi pomidorami, indykiem i mozzarellą, dzięki delikatnym składnikom jest bardzo subtelna w smaku a przy tym po prostu pyszna! Pomidory są słodkie, ser się delikatnie ciągnie, a indyk powoduje, że można się tartą nasycić 🙂

Przygotowanie - 30m

Przygotowanie

Pieczenie - 60m

Pieczenie

liczba porcji 8

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Składniki na spód do tarty:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła z lodówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Szczypta soli

Składniki na farsz do tarty:

  • 200 g filetu z indyka
  • 200 g mozzarelli (2 kulki)
  • 200 g pomidorków koktajlowych (około)
  • 200 g śmietany (18 lub 22%)
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

Wykonanie:

Kruchy spód to najbardziej pracochłonny element z jakiego tarta ze świeżymi pomidorami się składa. Po jego wykonaniu, dalsze przygotowania to pestka!

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w małe kawałki dobrze schłodzone masło, jajko oraz szczyptę soli*. Siekaj nożem aż do powstania kruszonki. Dodaj łyżkę zimnej wody, i zagniataj ciasto do połączenia się składników w jedną masę. Uformuj kulę, rozpłaszcz, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto wyjmij z lodówki, odwiń z folii i połóż na podsypanym mąką blacie. Posyp mąką również z góry i rozwałkuj na placek o większej średnicy niż forma na tartę.  Rozwałkowany blat z kruchego ciasta delikatnie nawiń na wałek (nie ściśle) i przełóż do formy do pieczenia. Wyłóż nim dno i boki formy, podlepiając w brakujących miejscach. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotuj nadzienie do tarty. Filet z indyka przekrój na kotlety, dopraw je solą, pieprzem oraz suszonymi przyprawami i podsmaż najlepiej na patelni grillowej. Podsmażone pokrój w kostkę lub w paski. Mozzarellę pokrój w dużą kostkę lub plastry, a pomidorki koktajlowe na połówki.

Śmietanę roztrzep z jajkami, solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ciasto przykryj szczelnie folią aluminiową i obciąż suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Usuń folię z obciążeniem, a spód tart ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć lekko złoty kolor.

Na podpieczonym spodzie ułóż kawałki usmażonego indyka, mozzarelli oraz pomidorków. Wszystko zalej śmietaną z jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut. Tarta będzie gotowa gdy wierzch się zarumieni a środek tarty zetnie (nie może się trząść).

Tarta ze  świeżymi pomidorami świetnie smakuje podawana lekko lub kompletnie wystudzona.

Smacznego!

 

*Jeśli przygotowujesz spód na stolnicy, z mąki usyp kopczyk i dodaj pozostałe składniki, a następnie zagarniaj mąkę do środka (najlepiej długim nożem – jednocześnie „przesiekując” ciasto).

You may also like