Wytrawne tarty to danie idealne na wszelkie spotkania, niezależnie od tego, czy to rodzina, przyjaciele czy randka. Tarta ze świeżymi pomidorami, indykiem i mozzarellą, dzięki delikatnym składnikom jest bardzo subtelna w smaku a przy tym po prostu pyszna! Pomidory są słodkie, ser się delikatnie ciągnie, a indyk powoduje, że można się tartą nasycić 🙂
Składniki na spód do tarty:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła z lodówki
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- Szczypta soli
Składniki na farsz do tarty:
- 200 g filetu z indyka
- 200 g mozzarelli (2 kulki)
- 200 g pomidorków koktajlowych (około)
- 200 g śmietany (18 lub 22%)
- 2 jajka
- Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
Wykonanie:
Kruchy spód to najbardziej pracochłonny element z jakiego tarta ze świeżymi pomidorami się składa. Po jego wykonaniu, dalsze przygotowania to pestka!
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w małe kawałki dobrze schłodzone masło, jajko oraz szczyptę soli*. Siekaj nożem aż do powstania kruszonki. Dodaj łyżkę zimnej wody, i zagniataj ciasto do połączenia się składników w jedną masę. Uformuj kulę, rozpłaszcz, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki, odwiń z folii i połóż na podsypanym mąką blacie. Posyp mąką również z góry i rozwałkuj na placek o większej średnicy niż forma na tartę. Rozwałkowany blat z kruchego ciasta delikatnie nawiń na wałek (nie ściśle) i przełóż do formy do pieczenia. Wyłóż nim dno i boki formy, podlepiając w brakujących miejscach. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotuj nadzienie do tarty. Filet z indyka przekrój na kotlety, dopraw je solą, pieprzem oraz suszonymi przyprawami i podsmaż najlepiej na patelni grillowej. Podsmażone pokrój w kostkę lub w paski. Mozzarellę pokrój w dużą kostkę lub plastry, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Śmietanę roztrzep z jajkami, solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ciasto przykryj szczelnie folią aluminiową i obciąż suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Usuń folię z obciążeniem, a spód tart ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć lekko złoty kolor.
Na podpieczonym spodzie ułóż kawałki usmażonego indyka, mozzarelli oraz pomidorków. Wszystko zalej śmietaną z jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut. Tarta będzie gotowa gdy wierzch się zarumieni a środek tarty zetnie (nie może się trząść).
Tarta ze świeżymi pomidorami świetnie smakuje podawana lekko lub kompletnie wystudzona.
Smacznego!
*Jeśli przygotowujesz spód na stolnicy, z mąki usyp kopczyk i dodaj pozostałe składniki, a następnie zagarniaj mąkę do środka (najlepiej długim nożem – jednocześnie „przesiekując” ciasto).