Krucha tarta ze smażonymi w karmelu jabłkami z delikatną, sypką kruszonką. Maślany spód świetnie współgra z wyczuwalnymi w swojej strukturze, ale już miękkimi jabłkami. Smak delikatnego karmelu wyjątkowo podbija smak całej tarty. Ciasto świetnie smakuje z lodami…tak myślę, bo u nas nie dotrwało do tego etapu 🙂 Pełen zachwyt smakiem przy swojej prostocie wykonania!
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 80 g drobnego cukru
- 40 g śmietany 18%
- 40 g jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na jabłka:
- 1,2 kg jabłek (około)
- 2 spore łyżki masła
- 8 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- sok z 1/4 cytryny
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto przygotuj spód. Masa powinna być gładka, może delikatnie lepić się do rąk, ale nie polecam dodawania za dużej ilości dodatkowej mąki. Wyrobione ciasto podziel na dwie części 1/6 i 5/6 (na „oko” 🙂 ). Z większej uformuj gruby dysk (później łatwiej się rozwałkowuje ciasto z takiej formy, niż ze standardowo przyjętej kuli), zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamrażalki na pół godziny. Z małej uformuj rulonik, również zawiń w folie i połóż obok większej części ciasta. Niech odpoczywają.
W tym czasie umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w dość grubą kostkę – około centymetr na centymetr, i skrop je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru. Wykorzystując dość wysoką i dużą patelnię roztop masło i dodaj cukier – połącz składniki delikatnie potrząsając patelnią, nie używaj żadnej łyżki na tym etapie. Na średnim ogniu masło z cukrem powinno się ładnie połączyć w słodką mieszankę, do której następnie dorzuć jabłka, które dopraw cynamonem, kardamonem, gałką oraz imbirem. Delikatnie potrząśnij patelnią, niech jabłka zbiorą smak z dna patelni. Po kilku minutach przemieszaj je delikatnie i tak przez około 10 minut, aż staną się przyjemnie miękkie, ale nie rozpadające się. Tak przygotowane jabłka – ostudź*.
Większą część ciasta wyjmij z zamrażalki i rozwałkuj na placek o średnicy trochę większej niż blaszka, delikatnie podsypując mąką. Formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką lub bułką tartą, a następnie, przy pomocy wałka, przełóż rozwałkowane ciasto do formy i porządnie ją nim wylep. Jeśli ciasto Ci popęka podczas przenoszenia lub rozwałkowywania (mi pękło przy pierwszej czynności!) to po prostu skrawkami ciasta wyłóż brakujące elementy blaszki tak, aby równomiernie została pokryta kruchym spodem. Za pomocą widelca podziurkuj ciasto i schowaj do lodówki na 10 minut, aby masło znowu ściągnęło ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (góra i dół) i wstaw wcześniej przygotowany i już schłodzony spód prosto z lodówki. Piecz około 10-12 minut, aż do delikatnego zrumienienia się ciasta. Po czym wyjmij je z piekarnika, wyłóż wcześniej przygotowane jabłka w karmelu z masłem, a na to zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalki. Wszystko wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.
Tarta ze smażonymi w karmelu jabłkami super smakuje podana jeszcze delikatnie ciepła, posypana cukrem pudrem.
Smacznego!
Gosia
*Jeśli masa wydaje Ci się nazbyt rzadka, dodaj dwie płaskie łyżki kaszy mannej, lub jedną, przesianą przez sito równomiernie po masie – mąki ziemniaczanej i wszystko razem dokładnie wymieszaj.