Home Szefowa Kuchni Sylwestrowa przekąska, czyli kuleczki serowo bekonowe

Sylwestrowa przekąska, czyli kuleczki serowo bekonowe

by Gosia Socha

Trafione w punkt przekąski na Sylwestra (i nie tylko) to takie, które są efektowne i dają się zjeść na tak zwany jeden kęs. Sylwestrowe kuleczki serowo bekonowe są idealne pod każdym w z tych względów. Mają natomiast jedną znamienną wadę – zawsze jest ich za mało!

Są niesamowicie proste w wykonaniu (prawie tak samo proste, jak ich zjedzenie). Nie potrzebujesz do nich wielu składników. Natomiast sam przepis i jego elementy możesz zmieniać dowolnie wg gustu i upodobań, a także zasobów lodówki.

Bekon swobodnie możesz zastąpić wysmażoną szynką. Zamiast orzechów dodaj prażoną, chrupiącą cebulkę od razu nowe danie gotowe.

Miej na uwadze fakt, że nadają się one na każdą okazję. Od Sylwestra, po imprezy rodzinne, święta i niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Stąd nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć Ci smacznego 🙂

Kulki serowo bekonowe, czyli przekąska nie tylko na Sylwestra

  • 8 plasterków bekonu
  • 2 opakowania serka Twój Smak lub Philadelfia
  • 150 g startego sera cheddar lub innego żółtego sera (miękkiego)
  • garść obranych orzechów (dowolnych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki posiekanych dowolnych ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Wykonanie:

Bekon w plastrach usmaż na patelni w wersji amerykańskiej – w całości i na chrupko 🙂 Następnie połóż na ręcznikach papierowych – niech odciągną nadmiar tłuszczu. Po wystygnięciu posiekaj bekon na małe kawałeczki, które łatwo będą przywierać do sera tworząc zgrabne kuleczki serowo bekonowe.

W czasie, kiedy bekon się smaży przygotuj masę serową. W dużej misce połącz ze sobą oba sery, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Masę serową wstaw do zamrażarki na około pół godziny, aby nieco się ściągnęła i dawała łatwiej formować. Za mocną narzędzia do wycinania kulek z owoców (dostępne w necie za kilka złotych) uformuj z masy serowej kuleczki*. Każdą z nich ułóż na papierze. Następnie ponownie schładzaj je przez około 30 minut.

W innej misce połącz ze sobą posiekany bekon oraz rozdrobnione orzechy. Wszystko połącz z posiekanymi ziołami.

Schłodzone kuleczki serowe obtaczaj w mieszance bekonu, orzechów i ziół.

Kuleczki serowo bekonowe najlepiej smakują podane schłodzone 🙂

Smacznego,

Gosia

*Jeśli takowej nie masz – wspomóż się łyżeczką od herbaty – wyjmij odpowiednią porcję sera z miski a następnie szybko i sprawnie uformuj coś na kształt kuleczki za pomocą dłoni.

You may also like