Home Od autorki Święta na ostatnią chwilę

Święta na ostatnią chwilę

by Gosia Socha
Na myśl o tym, że za dwa tygodnie święta dostajesz gęsiej skórki? Patrzysz na kalendarz i już wiesz, że w tym roku znowu przygotujesz święta na ostatnią chwilę. Jeżeli boisz się, że nie dasz rady, to z chęcią Ci pomogę – razem damy radę!

To co musisz zrobić, to usiąść i wszystko ładnie rozplanować. Zostawianie wszystkiego na ostatnią chwilę i walka w pojedynkę to nasz największy błąd. Schowaj więc dumę do kieszeni i rozdziel obowiązki pomiędzy domowników i pozostałych gości.

Święta na ostatnią chwilę, ale z rozmysłem

Jest kilka zmiennych, które powinnaś wziąć pod uwagę podczas tego ekspresowego planowania. Celowo nie będę się tutaj rozwodziła i pisała przydługich akapitów, bo czasu zostało niewiele, a pracy nad świętami – niemało. Najważniejsze jest to, abyś wręcz żołniersko podeszła do poniższego wpisu i działań. Decyzje muszą być krótkie, stanowcze, ale trafione w punkt. Wszystkie Twoje potrzeby jeszcze mogą być spełnione! Więc tak…

Zastaw się, a postaw się

Budżet.

Czyli załóż, ile chcesz wydać. Nie zapożyczaj się i nie daj się ponieść powyższemu przysłowiu. Powiem wprost – nie warto. Lepiej skromniej, w rozsądnym zakresie i z dobrym podziałem obowiązków zorganizować święta, niż później przez cały następny rok te święta spłacać. (Abstrahując – tę kwotę mogłabyś przeznaczyć na następne święta :))

Jadłospis.

Tutaj dużo zależy od tego, jak przyjęło się w Twojej Rodzinie robić święta. Jeśli tradycyjnie – to masz ułatwione zadanie – wiesz co gotować. Jeśli nowocześnie, to usiądź i rozplanuj. Jeszcze masz czas. Najważniejsze, żebyś miała wypisane co gotujesz na dany dzień. Jeśli święta są u Ciebie – to które z tych dań zdelegujesz na inne osoby.

Przykładowe menu świąteczne może wyglądać tak, jak poniżej. Jest to zupełnie podstawowy skład potraw (który notabene często gościł też na moim stole rodzinnym).

Wigilia:
  • barszcz czerwony z uszkami
  • zupa grzybowa
  • pierogi z kapustą i grzybami
  • kapusta z grochem
  • pęczak z grzybami
  • kutia
  • kluski z makiem
  • sałatka jarzynowa
  • sałatka śledziowa
  • ryba w galarecie
  • śledzie w oleju
  • śledzie w śmietanie
  • ryba po grecku
  • ryba smażona
  • susz
Święta:
  • Wędlina pieczone
  • Pasztety
  • mięso na obiad
  • plus rzeczy z wigilii
Słodkie:
  • ciasteczka maślane
  • pierniczki
  • makowiec
  • sernik
  • piernik

Zakupy.

Te są ściśle powiązane z powyższym jadłospisem i budżetem. Mając jadłospis, potrawa po potrawie wypisuj wszystkie składniki jakich potrzebujesz do przygotowania wszystkich dań. Następnie albo zamów to co możesz przez internet (z późniejszą datą dostawy), albo po prostu – idź na zakupy (tylko pilnuj budżetu 🙂 )

Prezenty.

Kupno, ale i pakowanie. Weź pod uwagę, że czas na zakupy internetowe kurczy się w szalonym tempie. Przesyłki kurierskie za chwilę będą coraz bardziej obarczone ryzykiem niedostarczenia przed świętami.

Życzenia.

Jeśli pielęgnujesz tradycję wysyłania życzeń drogą pocztową, to zdecydowanie są to ostatnie dni, podczas których możesz tę tradycję ziścić.

Dekoracje.

Odpowiednio stworzony nastrój zawsze zbuduje niepowtarzalną atmosferę. Postaraj się nie zostawiać tego najprzyjemniejszego etapu, jakim jest dekorowanie domu, na ostatnią chwilę. Pozwól sobie na czerpanie z tego takiej przyjemności, jaką powinno Ci to sprawiać.

Choinka

Jeśli dekoracje, to i choinka. No bo jak bez tej zielonej panny w  święta? Nawet jeśli zwykle masz małą i sztuczną, to jednak zarówno zdobi ona dom, nadaje odpowiednią atmosferę, ale przede wszystkim – cieszy oko i serce. A zapach żywej choinki? Naprawdę potrafi zadziałać kojąco na skołatane nerwy w świątecznej krzątaninie.

Porządki.

Celowo zostawiłam je na końcu, bo i priorytet powinny mieć dla Ciebie ostatni. Postaraj się nie spędzić tego magicznego czasy na przysłowiowej „szmacie”. Ani nikt Ci za to nie wystawi medalu, ani Ty nie będziesz miała sił na docenienie samej magii świąt.

Harmonogram na niespełna dwa tygodnie przed świętami

Nie oszukujmy się, jeśli robisz święta u siebie, nie masz wolnego i dopiero się za nie zabierasz – to z czegoś musisz zrezygnować, żeby się nie wykończyć. Ja w takiej sytuacji obstawiam porządki – nikt Ci nie będzie po szafkach grzebał. Ważne, żebyś nie miała kurzu na półkach (ostatni dzień), żeby podłoga była czysta a łazienka i kuchnia uporządkowana jak zwykle. Kilka dekoracji świątecznych skutecznie odciągnie uwagę, a wścibskie spojrzenia no cóż – jeśli są wścibskie to w najczystszym domu zawsze coś znajdą.

Mam dla Ciebie poniższą propozycję, w której krótko opisuję Ci, co w danym przedziale czasowym możesz wykonać, żeby nie zostawić całego gotowania i sprzątania na ostatni weekend. Założyłam też w harmonogramie wyżej podane menu – ze wskazówkami, co kiedy przygotować.

A jeśli potrzebujesz list do wydruku – to z wpisu o roczku kilka może Ci się przydać 🙂 Znajdziesz w nim wiele cennych wskazówek, jak przygotować dużą imprezę rodzinną 🙂

12 – 19 grudnia – czyli przedostatnia prosta

Ogólne:
  • przygotuj listę prezentów
  • zakup prezenty jak najszybciej
  • przygotuj jadłospis lub to, co będziesz gotowała
  • stwórz listę zakupów z podziałem – co możesz kupić już teraz, a co musi być super świeże (ryba)
  • zamów duże zakupy przez internet z dostawą do domu
  • zaplanuj dekoracje świąteczne, przejrzyj te ozdoby, które już masz
  • udekoruj dom na święta
  • sprawdź dekorację stołu, obrus (wypierz, jeśli jest taka konieczność). Sprawdź zastawę, czy masz wszystko, czego będziesz potrzebowała. Zweryfikuj, czy zgadza Ci się ilość krzeseł i czy w ogóle nie potrzebujesz przypadkiem pożyczyć stołu 🙂
  • kup i udekoruj z Rodziną choinkę
  • zorganizuj sianko i opłatek
  • zaplanuj w co ubierzesz się Ty i Twoja Rodzina – dokup to, czego potrzebujesz
  • Idź do fryzjera i do kosmetyczki!
Sprzątanie:

To będzie wyjątkowo krótka lista – pamiętaj, że to jest najmniej istotna część przygotowań.

  • zmień firanki i zasłonki
  • wymyj piekarnik
  • opróżnij lodówkę ze zbędnych rzeczy – musi być w niej miejsce na świąteczne specjały
Gotowanie:
  • upiecz pierniczki
  • bigos – gotuj go na wolnym ogniu po kilka godzin, przez kilka dni. Możesz się oprzeć na tym przepisie – zamiast smażonego tofu daj smażone mięso i efekt WOW gwarantowany. Następnie możesz go spokojnie zamrozić – po rozmrożeniu będzie wyjątkowo pyszny!
  • pierogi – spokojnie możesz je przygotować już teraz i zamrażać ułożone pojedynczo na blaszkach w zamrażalce.
  • uszka – podobnie jak pierogi.
  • śledzie w oleju – muszą przejść smakami. Zostaw je zamknięte szczelnie w lodówce. Pamiętaj, aby olej zakrywał całe śledzie.
  • masa na makowiec – zamroź w woreczkach strunowych, a na dzień przed pieczeniem włóż do lodówki.
  • mięso na pasztety – ugotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin a następnie zmiel, przypraw i zamroź w postaci bez jajek! Na dzień przed pieczeniem wyjmij masę z zamrażalki i powoli rozmrażaj. Dołóż jaja i piecz jak zwykle. Ja osobiście mrożę już upieczone pasztety – w ogóle im to nie szkodzi (mrożę je tylko pokrojone w podłużne pasy)
  • domowa kandyzowana skórka pomarańczowa – jeśli masz na nią ochotę. Świetnie nadaje się do ciast i innych deserów. Z pozostałej części pomarańczy możesz zrobić sobie marmoladę pomarańczową 🙂

4 do 5 dni przed świętami (20 -21 grudnia)

Gotowanie:
  • Nacieramy przyprawami mięsa do pieczenia i chowamy je w bardzo chłodne miejsce.
  • Pieczemy kruche ciastka na prezenty i na choinkę (ekstra zabawa z dziećmi)
  • ugotuj barszcz czerwony i zawekuj w słoikach
  • namocz groch (20 grudnia)
  • ugotuj kapustę z grochem (21 grudnia) i zamroź lub zawekuj
  • namocz grzyby do pęczaku i innych dań (21 grudnia)
  • przełóż masę makową do lodówki (21 grudnia)

22 – 23 grudnia – czyli weekend wyzwań

Ogólne:
  • Naszykuj wszystkie prezenty do ułożenia pod choinką
  • weź długą i ciepłą kąpiel z lampką wina!
Gotowanie:
  • ugotuj warzywa na sałatkę jarzynową
  • przygotuj kluski z makiem (23 grudnia)
  • zupa grzybowa (zawekuj)
  • upiecz wędliny na święta
  • upiec pasztet – jeśli wcześniej go upiekłaś – przełóż go do lodówki (23 grudnia)
  • przygotuj pęczak z grzybami (23 grudnia)
  • namocz śledzie do sałatek śledziowych i śledzi w śmietanie
  • upiecz ciasta (sernik, piernik, makowiec, murzynek)

1 dzień przed Wigilią

Sprzątanie:
  • odkurz w mieszkaniu
  • zetrzyj kurze
  • ogarnij łazienkę i lustra
  • ogarnij kuchnię
Gotowanie:
  • ryba po grecku
  • kutia
  • sałatka warzywna
  • ryba w galarecie
  • oczyszczamy rybę do smażenia i ją osuszamy – przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy minimum na godzinę przed smażeniem
  • kompot z suszu
  • sałatki śledziowe
  • śledzie w śmietanie
  • rozmrażamy dania na Wigilię – w lodówce lub na balkonie jeśli jest odpowiednio zimno

Wigilia – czyli dzień zero

Ogólne:
  • przygotuj stół na kolację wigilijną
  • pamiętaj o sobie!
  • pamiętaj o prezentach
  • opłatek na stół, a sianko pod obrus
  • ubieramy się elegancko
Gotowanie:
  • pieczenie mięsa na świąteczny obiad (rano, żeby zdążyło przestygnąć i będzie można je schować do lodówki)
  • robimy sałatki – te które muszą być zrobione na świeżo (rano)
  • odgrzewamy wszystko, co tego wymaga
  • smażymy rybę
  • odsmażamy rozmrożone wcześniej pierogi (jeśli były obgotowywane)

Wigilia to nie jest czas, gdy jest prezentów moc Wigilia to nie jest czas, gdy potraw sto na stole Wigilia to przepiękny czas, Bożonarodzeniowy czas, Gdy siedzimy wszyscy w kole, i MAMY bliskich przy stole.

You may also like