Home Szefowa Kuchni Śliwkowe babeczki z migdałami

Śliwkowe babeczki z migdałami

by Gosia Socha

Jeśli dopadła Cię chandra, dołek, przygnębienie lub po prostu chcesz oddać się chwilce zapomnienia proponuję Ci poświęcić dosłownie 10 minut przygotowań i jakieś 30 minut pieczenia, a Twoja aura z pewnością się zmieni! Te expresowe babeczki ze śliwkami (chociaż z powodzeniem możesz dodać innych owoców, albo czekolady 🙂 ) mają magiczną moc, gwarantuję Ci to.

Tak na marginesie – są również idealne na tzw. „niezapowiedziane wcześniej wizyty” 😛

Śliwkowe babeczki z migdałami

liczba porcji 75x75 - 15m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 25m

Pieczenie

liczba porcji 18

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na około 18 babeczek:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 300 g śmietany/jogurtu naturalnego/maślanki
  • 2 jajka
  • ok 100 g śliwek
  • 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

A teraz szybciutko do pracy – bo przecież potrzebujemy ekspresowych i optymistycznych babeczek 🙂 Zupełnie standardowo potrzebujesz dwóch misek – jedną do wymieszania suchych składników, drugą do mokrych.

Wszystkie suchutkie, czyli: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz płatki migdałowe wsyp do jednej miseczki i wymieszaj łyżką.

W drugiej roztrzep dwa jajka, dolej olej oraz śmietanę – również wymieszaj. Teraz połącz składniki z obu misek oraz pokrojone na kawałki śliwki i chwilkę je ręcznie mieszaj.

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około połowy ich wysokości (maksymalnie 70%) i piecz w temperaturze 190°.

Tadam! Smacznego 🙂

You may also like