Serowe pączki drożdżowe to kolejna próba odnalezienia tych małych grzeszków w wersji perfekcyjnej. Są puszyste, stosunkowo szybkie w przygotowaniu, chociaż jak dla mnie, podobnie jak ich ekspresowa wersja (tutaj) za mało serowe. Nie przeszkodziło nam to jednak w zjedzeniu całej porcji, aż strach wejść na wagę 🙁
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 170 g mąki pszennej (plus dodatkowa mąka do podsypania podczas formowania pączków)
- 150 g tłustego, wilgotnego sera
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka masła
- 2 duże jajka
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
- drobny cukier lub cukier puder do posypania gotowych pączków
Wykonanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszaj 1/2 łyżki cukru, świeżymi drożdżami i trzema łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Uważaj, bo zaczyn, jeśli drożdże są świeże, rośnie jak szalony – ja go musiałam zbierać z blatu łyżką 🙂
Biały ser rozdrobnij przy pomocy widelca lub praski. Jeśli robisz większą ilość pączków do mielenia sera możesz wykorzystać maszynkę do mielenia. Mi szczerze mówiąc nie chciało się jej wyciągać, składać a później myć, więc wykorzystałam po prostu zwykły widelec 🙂
Jajka utrzyj mikserem z pozostałym cukrem aż będzie puszyste. Następnie ciągle mieszając dodawaj stopniowo rozdrobniony ser, spirytus oraz roztopione masło*. Gdy składniki ładnie się połączą dodaj przesianą mąkę ze szczyptą soli oraz zaczyn. Jeśli używasz miksera z hakiem – połącz składniki na najmniejszych obrotach. Ja od tego momentu połączyłam składniki drewnianą łyżką.
Wyrób masę na gładkie ciasto, przełóż je do czystej miski i delikatnie posyp z wierzchu mąką. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą, ale tak, żeby otuliło ciasto. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało. Odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę – powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uformuj za pomocą dłoni delikatnie obsypanych mąką w małe kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będę ładnie zezłocone. Uważaj, aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka – wówczas pączki będą surowe w środku, ani zbyt niska – bo za mocno wchłoną tłuszcz.
Serowe pączki drożdżowe odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posyp albo cukrem pudrem, albo drobnym cukrem kryształem.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane do kawy z mlekiem 🙂
Smacznego,
Gosia
*Do tak małej ilości masła polecam użyć mikrofali – jest szybciej i mniej naczyń do mycia 🙂