Dobrze, wiem, że połączenie może wydawać się odrobinę dziwne, bo zwykle jeśli już sernik i czekolada, to w formie polewy na gotowe ciasto, a tutaj? Czekolada w chrupiącym spodzie, czekolada w serze, czekolada na cieście – kraina serem i czekoladą płynąca można rzec – słowem sernik MEGA czekoladowy 🙂
Sernik MEGA czekoladowy, czyli klasyka w innej odsłonie
Wszystko oparte na ciemnej czekoladzie mlecznej. Od razu napiszę, że efekt końcowy, urzekł nie tylko mojego M., ale również jego współpracowników (mają w pracy tradycję, że co piątek ktoś przynosi ciacho – teraz była jego kolej), więc jak widać warto było trochę poeksperymentować. Jakimś cudem M. wywalczył dla mnie jeden… hmmmmm “kawałek” – super mini – raczej jak dla szczurka Remy’ego z jednej z moich ulubionych bajek „Ratatuj”, ale przynajmniej mogłam spróbować i sama ocenić. Dobry był, oj dobry 😀
Doskonały przepis dla odważnych i lubiących nowe smaki, gdyż zupełnie nie przypomina klasycznego sernika waniliowego czy sernika po wiedeńsku. W sumie to nie przypomina żadnego z serników które jadłam w życiu 🙂
Dodatkowa czekoladowa kropla w morzu? Na wierzchu bita śmietanka z kakaem i cukrem pudrem posypana wiórkami czekoladowymi – czy czegoś można chcieć więcej od mega czekoladowego sernika? Według mnie – NIE! 🙂
Składniki na spód sernika:
- 1 opakowanie (ok. 180 g) ciasteczek czekoladowych
- 50 g mlecznej czekolady
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie spodu:
Ciasteczka pokrusz i wrzuć do miksera razem z pozostałymi składnikami – zmiel delikatnie na tzw. „mokry piasek”, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uklep dłońmi 🙂 Nie musisz robić brzegów – ważne jest, aby spód był dobrze przygotowany.
Składniki na masę serową:
- 250 g ciemnej mlecznej czekolady
- 1 kg sera na sernik (trzykrotnie zmielonego gotowego sera na sernik)
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 200 g śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo na wierzch sernika:
- 150 g śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 1,5 łyżki kakao
- 50 g czekolady
Sernik – wykonanie całości
Przygotowanie masy serowej:
Zacznij od włączenia piekarnika i nagrzania go do temperatury 180 stopni – żeby był ciepły i czekał na serniczek ☺
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do delikatnego ostygnięcia. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą i pyszną masę. Zacznij dodawać powoli ser – łyżka po łyżce – żeby się nie zważył.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania wsyp powoli kakao. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka.
Do sera połączonego z żółtkami i cukrem wmieszaj łyżką (już nie mikserem!) ubitą na sztywno pianę z białek oraz śmietanę i roztopioną czekoladę – wszystko razem powinno utworzyć ładną, jednokolorową masę, którą teraz wyłóż na ciasteczkowy spód.
Ciasto piecz przez około 60-70 minut do tzw. „suchego patyczka” – ostudź przy otwartym piekarniku (wtedy jest mniejsze ryzyko, że za bardzo opadnie)*.
Na mocno wystudzone ciasto (najlepiej schłodzone przez kilka godzin w lodówce) wyłóż ubitą śmietankę połączoną z cukrem i kakaem i posyp wszystko wiórkami z czekolady. Ciasto ponownie włóż do lodówki na godzinkę lub dwie – żeby wiórki czekoladowe utrzymały swoją strukturę.
Przed podaniem proponuję wyjąć ciasto z lodówki około 30 minut wcześniej – wówczas będzie smaczniejsze i bardziej puszyste. Oto Twój wspaniały sernik czekoladowy 🙂
Smacznego 🙂
*nic się nie stanie, jeśli ciasto trochę się zapadnie – ja właśnie po takiej sytuacji wymyśliłam zapełnienie „zapadliny” bitą śmietaną ☺