Home Szefowa Kuchni Sernik MEGA czekoladowy

Sernik MEGA czekoladowy

by Gosia Socha

Dobrze, wiem, że połączenie może wydawać się odrobinę dziwne, bo zwykle jeśli już sernik i czekolada, to w formie polewy na gotowe ciasto, a tutaj? Czekolada w chrupiącym spodzie, czekolada w serze, czekolada na cieście – kraina serem i czekoladą płynąca można rzec – słowem sernik MEGA czekoladowy 🙂

Sernik MEGA czekoladowy, czyli klasyka w innej odsłonie

Wszystko oparte na ciemnej czekoladzie mlecznej. Od razu napiszę, że efekt końcowy, urzekł nie tylko mojego M., ale również jego współpracowników (mają w pracy tradycję, że co piątek ktoś przynosi ciacho – teraz była jego kolej), więc jak widać warto było trochę poeksperymentować. Jakimś cudem M. wywalczył dla mnie jeden… hmmmmm “kawałek” – super mini – raczej jak dla szczurka Remy’ego z jednej z moich ulubionych bajek „Ratatuj”, ale przynajmniej mogłam spróbować i sama ocenić. Dobry był, oj dobry 😀

Doskonały przepis dla odważnych i lubiących nowe smaki, gdyż zupełnie nie przypomina klasycznego sernika waniliowego czy sernika po wiedeńsku. W sumie to nie przypomina żadnego z serników które jadłam w życiu 🙂

Dodatkowa czekoladowa kropla w morzu? Na wierzchu bita śmietanka z kakaem i cukrem pudrem posypana wiórkami czekoladowymi – czy czegoś można chcieć więcej od mega czekoladowego sernika? Według mnie – NIE! 🙂

Czas przygotowania - 60 minut

Przygotowanie

Czas studzenia - 180m

Studzenie

Liczba porcji - 12

Liczba porcji

Poziom trudności - średni

Trudność

 

 

 

Składniki na spód sernika:

  • 1 opakowanie (ok. 180 g) ciasteczek czekoladowych
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie spodu:

Ciasteczka pokrusz i wrzuć do miksera razem z pozostałymi składnikami – zmiel delikatnie na tzw. „mokry piasek”, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uklep dłońmi 🙂 Nie musisz robić brzegów – ważne jest, aby spód był dobrze przygotowany.

Składniki na masę serową:

  • 250 g ciemnej mlecznej czekolady
  • 1 kg sera na sernik (trzykrotnie zmielonego gotowego sera na sernik)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki kakao

Dodatkowo na wierzch sernika:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50 g czekolady

Sernik – wykonanie całości

Przygotowanie masy serowej:

Zacznij od włączenia piekarnika i nagrzania go do temperatury 180 stopni – żeby był ciepły i czekał na serniczek ☺

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do delikatnego ostygnięcia. Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą i pyszną masę. Zacznij dodawać powoli ser – łyżka po łyżce – żeby się nie zważył.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania wsyp powoli kakao. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka.

Do sera połączonego z żółtkami i cukrem wmieszaj łyżką (już nie mikserem!) ubitą na sztywno pianę z białek oraz śmietanę i roztopioną czekoladę – wszystko razem powinno utworzyć ładną, jednokolorową masę, którą teraz wyłóż na ciasteczkowy spód.

Ciasto piecz przez około 60-70 minut do tzw. „suchego patyczka” – ostudź przy otwartym piekarniku (wtedy jest mniejsze ryzyko, że za bardzo opadnie)*.

Na mocno wystudzone ciasto (najlepiej schłodzone przez kilka godzin w lodówce) wyłóż ubitą śmietankę połączoną z cukrem i kakaem i posyp wszystko wiórkami z czekolady. Ciasto ponownie włóż do lodówki na godzinkę lub dwie – żeby wiórki czekoladowe utrzymały swoją strukturę.

Przed podaniem proponuję wyjąć ciasto z lodówki około 30 minut wcześniej – wówczas będzie smaczniejsze i bardziej puszyste. Oto Twój wspaniały sernik czekoladowy 🙂

Smacznego 🙂


*nic się nie stanie, jeśli ciasto trochę się zapadnie – ja właśnie po takiej sytuacji wymyśliłam zapełnienie „zapadliny” bitą śmietaną ☺

You may also like