Home Szefowa Kuchni Rozgrzewająca owsianka z mango, masłem orzechowym i malinami

Rozgrzewająca owsianka z mango, masłem orzechowym i malinami

by Gosia Socha

W okresie jesienno-zimowym, kiedy jest buro I szaro za oknem bardzo lubię ciepłe śniadania. W tygodniu zwykle jest to owsianka. Tym razem na stole zagościła owsianka z mango, masłem orzechowym i malinami. 

Takie śniadanie ma same dobre właściwości. 

Jest szybkie. Wystarczy wieczorem przygotować wszystkie składniki. Obrać i pokroić mango, wyjąć słoik z masłem orzechowym (najlepiej z tego przepisu 🙂 ), wsypać płatki, zalać mlekiem. Poczekaj chwilę i piękne, syte, a przede wszystkim pyszne śniadanie gotowe.

Łatwe we wcześniejszym przygotowaniu to też nie lada argument dla matki dwójki dzieci. Kiedy rano musisz szybko wychodzić, a owsiankę wystarczy tylko podgrzać, przełożyć do miseczki (lub pojemnika na wynos), dodać dodatki i śniadanie gotowe. Ty w tym czasie możesz spokojnie się ubrać lub umalować, a śniadanie wręcz samo się robi.

Jest idealne na wynos. Ja codziennie przynoszę różne wersje owsianki. Jeśli za mocno wytraciła na temperaturze podczas transportu – wystarczy ją wrzucić z pudełeczkiem na minutę do mikrofalówki i cudowne śniadanie na wynos gotowe. 

Owsianka z mango, masłem orzechowym i malinami to super odmiana od zwykłej owsianki z jabłkiem i orzechami (która sama w sobie nie jest aż tak zwykła jak się wydaje 🙂 ) Jednak egzotyczny dodatek mango, oraz tłuszczu w postaci masła orzechowego robi swoje.

 Te wszystkie argumenty za (przeciw nie znalazłam) sprawiają, że owsianka z mango, masłem orzechowym i malinami to naprawdę najprawdziwszy (!) sztos 🙂

Owsianka z mango, masłem orzechowym – składniki i wykonanie:

 Składniki na dwie porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (to te większe i grube)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • duża garść (lub dwie) malin – ja użyłam mrożonych

Wykonanie:

Do garnka wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem. Gotuj około 5 minut od zagotowania. Wyłącz i odczekaj chwilę, aż przestygnie i wciągnie trochę płynu.  

Mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 

Owsiankę nałóż do naczyń, dołóż mango, łyżkę masła orzechowego, maliny i polej miodem. Opcjonalnie dodaj orzechy i pestki.

I tyle! 

Smacznego

Gosia

You may also like