Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu. Większość z nas kojarzy ten zapach bezpośrednio z dzieciństwem. Mi daje on poczucie bezpieczeństwa pomimo tego, że nie pamiętam żeby jakoś często moja Mama piekła drożdżowe ciacha.
Chciałabym natomiast, aby moje dziecko pamiętało drożdżówki, babki i inne ciasta z domu, a nie tylko z cukierni, stąd też ćwiczę zawczasu 🙂
Rogaliki drożdżowe z serem należą do tych pracochłonnych i czasłochonnych wypieków, więc nie nadają się na każdą niedzielę. Zresztą, jak wszystko co drożdżowe, gdyż ciasto musi mieć czas na to, aby ładnie rosło. Oprócz czasu, niezbędne też jest serce i cierpliwość. Żaden wypiek drożdżowy się nie uda, jeśli nie włoży się w niego „miłości” i spokoju. Zresztą, nie tylko drożdżowy i nie tylko wypiek 🙂
Rogaliki są malutkie, akurat na raz, no maksymalnie dwa razy 🙂 Puszyste, delikatne i mega słodkie, jednak nie w sensie dosłownym. Najlepiej upiec ich od razu większą ilość i mieć na drugie śniadanie, czy do popołudniowej kawy na drugi dzień!
P.S. Niestety nie mam za dużo zdjęć – tego dnia aparat odmówił współpracy 🙁
Składniki na rogaliki:
- 560 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 2 duże jajka
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka cukru
- 150 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
Składniki na masę serową:
- 300 g tłustego twarogu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru białego
Dodatkowo – jajko i jedna łyżka mleka do posmarowania rogalików oraz cukier puder do oprószenia.
Wykonanie zaczynu drożdżowego:
Do wysokiego naczynia wlej podgrzane, jeszcze ciepłe mleko (zbyt gorące mleko zabije bakterie w drożdżach, więc zaczyn nie wyrośnie). Dodaj pokruszone świeże drożdże i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj do momentu aż drożdże się rozpuszczą w mleku. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj. W zaczynie nie powinno być grudek – mogą one uniemożliwić prawidłowy rozrost zaczynu.
Tak przygotowany zaczyn przykryj bawełnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Jeśli chcesz używać suchych drożdży, to potrzebujesz ich 15 gram, a krok z rozczynem możesz pominąć. Suche drożdże wystarczy wsypać do mąki i zarobić ciasto do wyrośnięcia (krok – wykonanie ciasta).
Wykonanie masy serowej:
Czas wyrastania zaczynu to idealny moment na przygotowanie masy serowej. W misce rozdrobnij widelcem biały ser. Dodaj żółtka, cynamon oraz oba cukry. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem. Przykryj i odstaw – niech będzie gotowa na nasze piękne rogaliki drożdżowe z serem 🙂
Wykonanie ciasta:
Jak w przypadku wielu przepisów „ciastowych” – najlepiej zacząć od suchych składników. Przygotuj dużą miskę, w której ciasto będzie mogło później wyrastać. Przesiej do niej mąkę. Jest to o tyle ważne, gdyż między innymi dzięki wtłoczonemu w mąkę powietrzu ciasto będzie lżejsze i będzie łatwiej wyrastało. Do mąki wsyp cukier oraz sól i wszystko wymieszaj.
Masło roztop w rondlu (lub innym garnku) na małym ogniu – tylko chwilkę, żeby za mocno się nie podgrzało. Odstaw na bok, aby masło wystygło.
Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy (jest gotowy, kiedy na wierzchu naczynia powstanie coś na kształt kożucha z piany. Dodaj jajka, mleko oraz roztopione masło.
Ciasto na początku mieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie na blacie na tyle długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli jest wybitnie płynne i lepiące się do rąk – delikatnie podsyp mąką. Pamiętaj, że im więcej dodasz dodatkowej mąki, tym mniejsze szanse na puszyste rogaliki. Ciasto na tym etapie może pozostać delikatnie klejące się do ręki a po wyrośnięciu powinno zmienić swoją konsystencję. Z ciasta uformuj coś na kształt kuli i włóż do czystej miski oprószonej mąką*. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny, aż podwoi swoją objętość.
*miska powinna być czysta, żeby pozostałości z wyrabiania ciasta nie blokowały jego rozrostu.
Wykonanie rogalików:
Potrzebne Ci będą dwie płaskie, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na delikatnie oprószony mąką blat i szybko, ale delikatnie zagnieć. Podziel ciasto na cztery równe części – każda z nich będzie stanowiła oddzielny płat ciasta do rogalików.
Rozwałkuj jedną z części na prostokąt około 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, za cienkie będzie się rwało, a za grube się nie dopiecze). Następnie ostrym nożem wytnij naprzemienne, równoramienne trójkąty (podstawa powinna być sporo krótsza od jego boków). U podstawy nałóż około 1 łyżeczki masy serowej i zawiń rogalika w kierunku wierzchołka w taki sposób, aby jego koniec znalazł się pod spodem*. U mnie nie każdy taki był i niektóre się rozwinęły, chociaż nie wszystkie.
Analogicznie postępuj z każdym kawałkiem ciasta i każdym następnym rogalikiem.
Rogaliki drożdżowe z serem układaj na wcześniej przygotowanych blachach w sporych odstępach, gdyż jeszcze urosną. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na kolejne (już ostatnie 🙂 ) 30 minut, żeby troszkę podrosły.
Po tym czasie posmaruj rogaliki drożdżowe z serem roztrzepanym jajkiem z mlekiem, żeby ładnie się świeciły i miały rumianą skórkę po upieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż będą pięknie złociste**.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i szamaj z apetytem 🙂
*Końcówkę rogalika możesz delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby ułatwić jej zlepienie się z pozostałym rogalikiem.
**Ja piekłam każdą blaszkę osobno – żeby wszystkie rogaliki miały taką samą szansę upiec się na złoto – zwykle te pod inną blaszką są poszkodowane…biedactwa!