Głowę bym sobie dała uciąć, że umieszczałam już te placki kiedyś na blogu, a tu proszę – jaka niespodzianka – nie ma 🙂 Już naprawiam swoje niedopatrzenie! Powiem Ci bez zbędnego owijania w bawełnę. Będzie to przepis z gatunku – proste, łatwe i przyjemne, a zarazem mega smaczne! Ale przecież w prostocie siła – prawda?
Placki z cukinii są daniem zdecydowanie nieprzekombinowanym mogącym spełniać w Twoim codziennym jadłospisie zupełnie odmienne role. Dodatek różowego pieprzu dodaje im takiego współczesnego sznytu 🙂 Świetnie nada się zarówno na podwieczorek, jak i jako dodatek obiadowy. Na zimno do dziecka do szkoły – mega 🙂 Fajnie sprawdzą się również w wersji mini jako przekąska imprezowa – wystarczy odrobina gęstego jogurtu greckiego i wędzonego łososia i gwarantuję, że półmisek będzie szybko wyczyszczony co do okruszka!
Co ważne – nie pomijaj wstępnego etapu odcedzania cukinii – to właśnie dzięki pozbyciu się większości wody z tego warzywa placki z cukinii nie będą się rozpadać na patelni.
Składniki – odrobinę na oko 🙂
- 500 g cukinii (dwie średnie)
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku lub pół pęczka dymki z cebulkami i szczypiorkiem
- 60 g mąki pszennej (około pół szklanki)
- 2 płaskie łyżki ziaren różowego pieprzu
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- sól do smaku – około połowy płaskiej łyżki
- olej rzepakowy do smażenia (ja użyłam pół na pół z olejem kokosowym)
Wykonanie:
Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami koniecznie razem ze skórką. To właśnie w niej jest najwięcej witamin, to ona daje kolor, oraz polepsza konsystencję ciasta na placki. Posól, dokładnie wymieszaj i umieść na gęstym sitku przykrywając cukinię folią lub talerzykiem z góry. Po około pół godzinie dokładnie wyciśnij cukinię z soków. Najlepiej rób to rękoma dosłownie ściskając garstki w dłoniach. Przeciśniętą cukinię układaj jeszcze na ręcznikach papierowych. Im dokładniej osuszysz cukinię, tym mniej mąki będą potrzebowało ciasto. Im mniej mąki, tym placki z cukinii będą delikatniejsze i bardziej chrupiące. Warto nie pomijać tego etapu przygotowań.
Jajka delikatnie roztrzep w dużej misce. Dodaj do nich posiekany drobno szczypiorek, posiekane liście mięty (lub suszoną miętę) oraz różowy pieprz. Do miski przełóż odciśniętą cukinię i dodaj na początek około 3/4 przygotowanej mąki. W razie potrzeby – dodasz pozostałą część. Masę na placki z cukinii wymieszaj. Powinna być dosyć gęsta w swojej konsystencji, więc jeśli jest taka potrzeba – dosyp jeszcze mąkę.
Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju po obu stronach, aż będą złote. Ważna uwaga – ruszaj je na patelni tylko raz – podczas przekładania z jednej strony na drugą. Pozwól się plackom porządnie dosmażyć, żeby się nie rozpadały.
Usmażone układaj jeszcze na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Podawaj z dipem ziołowym na bazie jogurtu greckiego, lub jako dodatek do pieczonej ryby 🙂
Smacznego 🙂
Gosia