Subtelna beza, krucha z zewnątrz, w środku miękka, puszysta i delikatna. Sprawia wrażenie niedopieczonej, nieudanej. Nic bardziej mylnego. Nie osądzaj książki po okładce a deseru Pavlova z mascarpone i malinami po wyglądzie bezy.
Eteryczne i miękkie ruchy rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovej zainspirowały pewnego (podobno Australijskiego) cukiernika do stworzenia tortu Pavlovej. W kształcie ma on przypominać właśnie suknię baletnicy. W smaku oddawać jej zwiewność.
Idealny deser na upalnie dni. Bezę robi się dosłownie 15 minut. Piecze się sama, stygnie sama. Możesz ją przygotować dzień wcześniej. Możesz zrobić kilka blatów i przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu zawinięte w folię, żeby po przyjściu niezapowiedzianych gości zrobić jedno z najefektowniejszych ciast w 5 minut.
4 lipca to Dzień Niepodległości w Stanach, a Pavlova jest tam podobno częstym deserem z tej okazji. Faktem jest, że przygotowałam ją wczoraj, ale pozostałości dojedliśmy dzisiaj na tarasie w towarzystwie dobrej kawy. Była pyszna wyjęta prosto z lodówki. Zimna, delikatna, krucha. Temu deserowi nie można się oprzeć, nawet moja silna wola z nim przegrywa. A uwierz mi, jest silna jak cholera!
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g białego drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniacznej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu
Składniki na wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone
- Maliny i jagody
Wykonanie bezy:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem, lub 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół.
Zimne białka ubij na sztywno, a pod koniec zacznij dosypywać po jednej łyżeczce cukru. Odczekaj kilkanaście sekund aż się rozpuści i dopiero dosyp kolejną. Na sam koniec, ciągle mieszając dosyp mąkę, a następnie wlej ocet. Masa na bezę powinna być gęsta, świecąca i lepiąca do palców.
Blachę, najlepiej płaską, bez rantów, wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nim talerz ołówkiem, żeby mieć wzór koła. W zaznaczone miejsce przełóż masę na bezę, nie musi być perfekcyjnie równa, fale są nawet wskazane 🙂
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po pięciu minutach zmniejsz temperaturę o 30 stopni i piecz przez półtorej godziny. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubij na sztywno. Ciągle mieszając dodaj w małych partiach serek mascarpone. Śmietanę z serkiem wyłóż na wierzch bezy i posyp owocami. Pavlova z mascarpone i malinami gotowa do podania. Możesz ją udekorować listkami świeżej mięty.
Propozycja podania:
Z podanej porcji możesz przygotować dwa niższe blaty, a serkiem przełożyć je jak tort. Ewentualnie możesz przygotować mniejsze, indywidualne bezy. Możesz też dowolnie zmieniać owoce zależnie od tych, które masz pod ręką. Najlepiej smakuje z sezonowymi letnimi – maliny, borówki, jagody, truskawki.