Ten rodzaj makaronu ostatnio stał się jednym z moich ulubionych. Szybki i pyszny makaron orecchiette z zielonym pesto szpinakowym to kolejne danie łatwe, szybkie i przyjemne 🙂 W sumie przepis mogłabym zamknąć w jednym zdaniu. Ugotuj makaron, dodaj ulubione pesto, parmezan i kilka kropli oliwy i perfekcyjna szybka kolacja, lub dodatek do mięsa – gotowe!
Oczywiście nie musisz ograniczać się konkretnie do tego makaronu, bo możesz użyć każdego, na który w danej chwili masz ochotę (lub masz pod ręką). Jeśli chodzi o samo pesto, to możesz je zrobić ze szpinaku, jarmużu lub dowolnych ziół. Ważne jest, abyś uzyskała odpowiednią konsystencję i smak. Reszta przyjdzie sama 🙂
Orecchiette z zielonym pesto szpinakowym – lista składników i wykonanie
- kilka garści makaronu (ja miałam porcje dla dwóch osób)
- sól
- parmezan do podania
- kilka kropel dobrej jakości oliwy do podania
- kilka listków świeżej bazylii lub ładnych listków świeżego baby szpinaku
- opcjonalnie ugrillowana/upieczona/usmażona pierś kurczaka/indyka
Zielone pesto szpinakowe
Musisz wiedzieć, że pesto do wykonania orecchiette z zielonym pesto lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam do niego więcej szpinaku niż w oryginale (tutaj) – i wyszło meeeeega – dobrze, że trochę zostało i mogłam wykorzystać je następnego dnia do omleta i nie tylko 🙂
- około 150 g świeżego szpinaku – umytego i odwirowanego
- 1 mały ząbek czosnku, lub nawet tylko połóweczka
- ok 20 g sera – u mnie był cheddar, ale zwykle używam parmezanu
- 1/4 szklanki uprażonych orzechów (u mnie były to nerkowce – z prostej przyczyny – są to moje ulubione orzechy)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek – około 50 ml
- kilka kropel soku z cytryny
I teraz serio: Makaron ugotuj w osolonej wodzie, połącz z przygotowanym pesto. Podawaj z parmezanem, listkami bazylii i kilkoma kroplami oliwy. Orecchiette z zielonym pesto szpinakowym możesz również podać z dowolnie przygotowanym delikatnym mięsem lub rybą. To idealne rozwiązanie na szybki, ciepły a przede wszystkim ciepły posiłek!
Polecam :*
Gosia