Home Szefowa Kuchni Obiad w 15 minut – kurczak w mleku kokosowym

Obiad w 15 minut – kurczak w mleku kokosowym

by Gosia Socha

Poczyniłam ostatnio jedną ważną obserwację. Zarówno ja, jak i inne zapracowane i zabiegane mamy uwielbiamy szybkie obiady! W weekend takie też mają swoją rację bytu – bo pomimo tego, że może i dysponujemy większą ilością czasu, to nie zawsze mamy ochotę spędzać go w kuchni.

Cykl obiad w 15 minut będzie przedstawiał posiłki, które będziesz w stanie wykonać w czasie gotowania ryżu, makaronu czy ziemniaków. Czasem będą się tutaj pojawiały obiady jednogarnkowe, które samych przygotowań zajmą nie więcej niż 15 minut, ale mogę potrzebować samodzielnego dopieczenia w piekarniku. Ogólnie, chciałabym aby znalazły się tu dania proste i nieskomplikowane. Takie, które nie będą Cię odrzucały długą listą składników, bądź godzinami czekania na podanie obiadu.

Dzisiaj gościem cyklu – obiad w 15 minut – będzie kurczak w mleku kokosowym. To taki obiad z cyklu sprzątanie lodówki. Miałam do dyspozycji kurczaka, puszkę mleka kokosowego (zawsze staram się mieć przynajmniej jedną w szafce). Podczas gotowania znalazłam też w lodówce groszek cukrowy, który z powodzeniem możesz zastąpić każdym innym warzywem.

Kurczak w mleku kokosowym, czyli obiad w 15 minut

Składniki na rodzinkę 2 +2

  • ok 400 g piersi z kurczaka
  • ok 100 g groszku cukrowego
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula (ja użyłam szalotki, bo jest delikatniejsza)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (jeśli dania nie będą jadły dzieci – swobodnie użyj pikantnej)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1,5 łyżki oleju
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kolendra do przybrania (opcjonalnie)

Do podania: ryż jaśminowy, który ugotujesz w czasie przyrządzania kurczaka w mleku kokosowym.

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokrój w kostkę od półtora do dwóch centymetrów.

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

W czajniku wstaw wodę do zagotowania (przyda się do gotowania ryżu). Pod patelnią (ja użyłam garnka żeliwnego) włącz palnik na średni ogień, wlej olej i natychmiast przełóż cebulę z czosnkiem. Posól i przemieszaj.

W tym czasie do garnka wsyp ryż, posól go wg uznania, a następnie zalej dwukrotną ilością wrzątku. Przykryj zostawiając małą szparę i gotuj na małym ogniu około 15 minut (po tym czasie cała wodo powinna skutecznie odparować).

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj przyprawy (curry, paprykę) i podsmaż przez około minutę. Następnie dodaj oprószone solą i pieprzem kawałki kurczaka, zwiększ płomień i na sporym ogniu podsmażaj kurczaka tak, aby nie był surowy w środku, ale pozostał soczysty. Cały proces powinien Ci zająć nie więcej niż 10 minut. Po tym czasie dodaj do całości groszek cukrowy* i wszystko zalej mleczkiem kokosowym. Zmniejsz ognień na średni, przykryj garnek zostawiając uchyloną pokrywkę i gotuj przez około 5 – 7 minut. Dopraw do smaku dowolnymi przyprawami i skrop kilkoma kroplami soku z  cytryny.

Podawaj na ugotowanym ryżu jaśminowym lub basmatti oraz posiekanymi liśćmi szpinaku.

*ja uwielbiam groszek cukrowy wręcz surowy, stąd w moim przypadku te pięć minut w garnku zupełnie mnie satysfakcjonuje. Jeśli wolisz jednak bardziej ugotowany – już na samym początku przygotowywania kurczaka w mleku kokosowym – zalej groszek wrzątkiem i gotuj wg uznania.

Smacznego

Gosia

You may also like