Właśnie tak, miał być najlepszy hummus jaki jadłam, a będą… dwa!
Hummus czosnkowy
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1/2 zalewy z ciecierzycy z puszki (opcjonalnie)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty sezamowej (tanini)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Hummus z suszonymi pomidorami
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1/2 zalewy z ciecierzycy z puszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
- 1/3 słoiczka z suszonymi pimidorami
- kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 1/2 chili (opcjonalnie)
Przygotowanie pasty z ciecierzycy to tak naprawdę zmiksowanie wszystkich składników do uzyskania jednolitej, pożądanej przez Ciebie konsystencji, Na sam początek do kielicha blendera wrzuć odsączoną ciecierzycę i podczas miksowania dodawaj pozostałe składniki.
Oliwę i zalewę z ciecierzycy zostaw na sam koniec. Dolewaj je stopniowo – zemulgują one całość. Co do zalewy z ciecierzycy – będzie ona jednocześnie rozrzedzała hummus, więc bądź czujna – nie musisz dodawać całość, a możesz też dodać więcej.
I już! Teraz i Ty możesz zjeść najlepszy hummus jaki jadłam! 🙂
Idealny na stosowanym chlebie, w picie, tortilli czy z grillowanymi warzywami. Mega!
Smacznego :*
Gosia