Home PrzepisyDzień jak codzień Najlepszy hummus jaki jadłam

Najlepszy hummus jaki jadłam

by Gosia Socha
Najlepszy hummus jaki jadłam, to ten zrobiony w domu. Nie wiem jak to się dzieje, ale jeszcze w żadnej knajpie, ani z żadnego słoiczka nie zasmakował nam tak, jak ten zrobiony samodzielnie. A jak jeszcze wypróbowałam tych dwóch odsłon, to już w ogóle przepadłam!

Właśnie tak, miał być najlepszy hummus jaki jadłam, a będą… dwa!

Hummus z suszonymi pomidorami jest zdecydowanie moim faworytem. Zresztą, nie tylko moim, bo mój Mąż i współbiesiadnicy zadeklarowaliby się podobnym uczuciem. Suszone pomidory dają całej paście niesamowitej wyjątkowości. Dzięki nim hummus staje się kwaskowaty, wyrazisty w smaku, oraz bardziej delikatny w strukturze. To jest po prostu najlepszy hummus jaki jadłam!
Drugi ma zamiast suszonych pomidorów dodanych kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobań). Jest bardzo subtelny w smaku. Nie jest w żaden sposób inwazyjny ani z kanapkami, ani z tortillą czy innym dodatkiem. Czosnkowy hummus pięknie współgra ze świeżym pomidorem, lub z ogórkiem kiszonym. Mega!
I o ile idę o zakład, że Tobie ten hummus zasmakuje z pewnością, o tyle nie dam już sobie ręki uciąć, że będzie Ci się chciało specjalnie do hummusu gotować ciecierzycę…. mi się nie chciało 🙂 Kilkakrotnie gotowałam i przyznam się bez bicia, że najlepszy hummus jaki jadłam był z cieciorki z puszki!
Jeśli chodzi o samo gotowanie ciecierzycy (czyli złotego grochu), to o jej istotności mogą zdecydować Twoje osobiste preferencje. Jeśli lubisz tak jak ja – bardzo gładkie w konsystencji humusy, to cieciorka z puszki bardzo Ci będzie odpowiadała. Natomiast jeśli wolisz, aby humus miał swoistą strukturę pod językiem – wówczas polecałabym Ci namoczyć cieciorkę i ją ugotować do  miękkości.

Hummus czosnkowy

  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1/2 zalewy z ciecierzycy z puszki (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tanini)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Hummus z suszonymi pomidorami

  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1/2 zalewy z ciecierzycy z puszki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
  • 1/3 słoiczka z suszonymi pimidorami
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 1/2 chili (opcjonalnie)

Przygotowanie pasty z ciecierzycy to tak naprawdę zmiksowanie wszystkich składników do uzyskania jednolitej, pożądanej przez Ciebie konsystencji, Na sam początek do kielicha blendera wrzuć odsączoną ciecierzycę i podczas miksowania dodawaj pozostałe składniki.

Oliwę i zalewę z ciecierzycy zostaw na sam koniec. Dolewaj je stopniowo – zemulgują one całość. Co do zalewy z ciecierzycy – będzie ona jednocześnie rozrzedzała hummus, więc bądź czujna – nie musisz dodawać całość, a możesz też dodać więcej.

I już! Teraz i Ty możesz zjeść najlepszy hummus jaki jadłam! 🙂

Idealny  na stosowanym chlebie, w picie, tortilli czy z grillowanymi warzywami. Mega!

Smacznego :*

Gosia

You may also like