Home Szefowa Kuchni Mus z dyni, czyli dynia pieczona

Mus z dyni, czyli dynia pieczona

by Gosia Socha

Mus z dyni, a tak naprawdę, to mus z pieczonej dyni to serio jedna z najprostszych rzeczy jaką można zrobić w kuchni. Wystarczy, że pokroisz w mniejsze części dynię, skopisz oliwą i upieczesz w piekarniku do miękkości.

Dobrze upieczona dynia daje się zdejmować za pomocą łyżki. Zachowuje  się jak dojrzałe awokado które własnie łyżką oddziela się od skórki, aby nie uronić ani krzty cennego miąższu.

Do czego nadaje się taka upieczona dynia?

Upieczona al’dente i pokrojona w kosteczkę świetnie nada się do rozgrzewającego curry z mlekiem kokosowym. Idealnie sprawdzi się też w dyniowej potrawce z mięsem mielonym – lub jesiennym gulaszem. Oba dania idealnie się sprawdzą jako kilkudniowe danie prawie jednogarnkowe 🙂 Dla fanów czerwonego mięsa również znajdzie się nie lada gratka, a mianowicie polędwiczka w kremowym sosie z dynią. Na kolację odnajdzie się w dyniowej tarcie w cudownym miękkim serem feta.

Z lżejszych dań z dynią proponuję pieczoną pomidorówkę z dynią właśnie i z suszonymi pomidorami.

Samo puree z dyni odnajdzie się niesamowicie dobrze w takich deserach jak muffinki czy dyniowe gofry. Główne danie mogą zagrać kopytka z puree z dyni – dużo słodsze i delikatniejsze od tych zwykłych, ziemniaczanych 🙂

Jak się zabrać za mus z dyni – czyli dynia pieczona jako główny składnik jesiennej kuchni i nie tylko!

Zawsze staram się kupować więcej dyni niż potrzebuję i część z niej, jeszcze surowej, ale już pokrojonej w kosteczkę – po prostu zamrozić. Tobie też proponuję taki rozwiązanie – nie umęczysz się krojąc w kosteczkę całą dynię, a po kilku takich podrzutkach do zamrażarki uzbierasz jej całkiem pokaźną ilość.

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i wykrój gniazda nasienne. Następnie ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatni skrop oliwa. Możesz już teraz dynię odrobinę posolić, aby nabierała głębszego smaku, a woda szybciej odparowywała

Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut – w zależności od twardości i wielkości dyni. Na mus z dyni miąższ powinien gładko dawać się ściągnąć łyżką od skórki.

Dynię po upieczeniu porządnie wystudź i za pomocą blendera uzyskaj mus, który już teraz możesz doprawić.

Nie pozostaje teraz nic innego, jak wziąć się za gotowanie przepisów z dynią w roli głównej 🙂

Smacznego!

Gosia

You may also like