Home Szefowa Kuchni Marynowany śledź z imbirem i żurawiną

Marynowany śledź z imbirem i żurawiną

by Gosia Socha
Jeśli poszukujesz niesztampowego przepisu na śledzie to ten marynowany śledź z imbirem i żurawiną właśnie do takich należy!

Swoją wyjątkowość zawdzięcza takim dodatkom jak kurkuma i imbir. Taki marynowany śledź z imbirem i żurawiną z pewnością zaskoczy wszystkich wigilijnych biesiadników.

Marnowany śledź z imbirem i żurawiną to świetne danie nie tylko na święta. Jest pełne prozdrowotnych składników (śledź, imbir, kurkuma czy oliwa). Idealny na śniadanie z kromką chleba z masłem.

Koniecznie przygotuj je przynajmniej dwa dni przed zjedzeniem. Śledzie muszą się porządnie przegryźć marynatą, aby całość uzyskała oczekiwany smak i aromat.

Składniki na marynowany śledź z imbirem i żurawiną

2 łyżki ketchupu ostrego
2 łyżki koncentraty pomidorowego
500 g filetów ze śledzia (jeśli są mocno słone, to wcześniej namoczonych w mleku)
ok 400 ml oliwy (lub delikatny olej)
3 czerwone cebule
2 liści laurowe
1 gałązka rozmarynu
1 łyża cukru
10 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek różowego pieprzu
5 łyżek octu winnego lub 3 łyżki octu zwykłego
1/2 łyżeczki kurkumy
5 -7 cm imbiru – w zależności od upodobań
100 g suszonej żurawiny
pieprz świeżo zmielony

Zabieramy się za pracę

Najważniejszy składnik,czyli namoczone wcześniej w mleku filety śledziowe porządnie odsącz na ręcznikach papierowych. Pokrój w dwu-centymetrowe paski – najlepiej pod skosem – wówczas ładniej wygadają.

Cebulę posiekaj w cienkie piórka. Imbir obierz za pomocą łyżeczki i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Liście rozmarynu posikaj drobno, a żurawinę delikatnie posiekaj (jeśli jest duża).
Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie zeszklij na niej cebulę oraz imbir. Następnie dodaj pozostałe przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, żurawinę i kurkumę (bez różowego pieprzu, bo stwardnieje!). Na małym ogniu podgrzewaj całość przez kilka minut, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz ketchup – podgrzewaj jeszcze przez około 3 minuty. Przelej całość do miseczki i ostudź do temperatury pokojowej.

Do marynaty dodaj ocet do smaku, dosyp świeżo mielony pieprz oraz ziarenka różowego pieprzu.
Marynatą zalej przygotowane śledzie i odstaw je na minimum 48 godzin do lodówki.
Po około dwóch dniach zamknięty szczelnie w słoiku marynowany śledź z imbirem i żurawiną jest gotowy do zjedzenia.

Smacznego,
Gosia

You may also like