Ciasto kruche z musem malinowo-jabłkowym. Świetne, rodzinne, idealnie się je dzieli na porcje, przewozi na wypady nad wodę czy na grilla do znajomych. Taka trochę szarlotka inaczej. Bardziej kwaskowa w smaku. Odświeżająca dzięki malinom. Miła odmiana od serników na zimno na letnie wieczory.
Sezon na maliny trwa niezaprzeczalnie. Panie z malinowymi pudełeczkami stoją ca co drugim straganie na rynku i co piątym skrzyżowaniu na ulicy (coby straż miejska miała co robić 🙂 ). Często chodząc po ryneczku bywa tak, że nasze łase oko przekazuje naszej głowie, że chce więcej i więcej tych pyszności. Skutkiem czego przekraczamy próg mieszkania wnosząc na swych rękach nie mniej cięższe od panny młodej zakupy. Co w tych siatach? Ano ze cztery kilo czereśni, trzy kilo porzeczek, agrest, truskawki, jabłka, śliwki, jagody, borówki no i maliny. Najlepiej od razy ze trzy pojemniczki, bo takie śliczne i świeże były. Tylko po co tego tyle dwóm osobom? Człowiek to jednak zachłanna istota jest, a ta odmiana „jedząca oczyma”, to już w ogóle ma przechlapane. Nakupuje tego multum, a później jeść się nie za bardzo chce, bo już rozklapciałe (kurde, szukam słowa, żeby to wytłumaczyć… nadwiędłe? :P). No, ale przecież nie wyrzucę takich dobroci! Stąd pomysł na mus owocowy w którym te mniej oko cieszące owoce mogą odkryć swoją drugą, nie mniej szczęśliwą młodość!
Składniki na blachę rodzinną:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka zimnego masła (nie margaryny)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 18%
- 5 żółtek i 5 białek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie malin lub dżemu malinowego
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kaszy manny
- Szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Ustaw piekarnik na 180 stopni i zabieraj się do pracy 🙂
Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól, jedną szklankę cukru oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Masło pokrój w małe kawałki i dodaj do miski wraz żółtkami i śmietaną. Wszystko razem posiekaj nożem, aż do maksymalnego rozdrobnienia masła i uzyskania tzw. mokrej kruszonki. Na tym etapie możesz albo zagnieść ciasto a następnie je rozwałkować i ułożyć w blaszce do pieczenia, albo wsypać w takiej postaci do blachy i przyklepać delikatnie dłonią, żeby ogrzewające się od niej masło scaliło suche składniki. Wersja dowolna. Natomiast po umieszczeniu ciasta w blasze do pieczenia, należy je umieścić w lodówce, gdyż ciasto kruche nie znosi ciepła.
Jabłka umyj i obierz ze skóry. Zetrzyj je na grubej tarce i umieść w garnku wraz z malinami (albo dżemem malinowym). Dodaj pięć łyżek cukru, cukier waniliowy oraz cynamon i upraż aż do uzyskania jednolitej konsystencji (po podgotowaniu możesz użyć blendera). Następnie dodaj kaszę mannę i jeszcze chwilę pogotuj. Zdejmij z ognia i przestudź przed wyłożeniem na ciasto*.
Kiedy jabłkowo-malinowy mus się studzi, a kruche ciasto się chłodzi czas na przygotowanie piany bezowej. Białka ubij na sztywno mikserem (lub jeśli preferujesz prace ręczne – trzepaczką). Gdy będą już białe stopniowo dodawaj do nich cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Kruche ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na nim mus jabłkowo-malinowy. Na mus wyłóż pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Podawaj wystudzone.
* Mus jabłkowo-malinowy możesz przygotować wcześniej
Propozycja podania:
Jeśli wolisz ciasto kruche z kruszonką, wówczas 1/4 zagniecionego ciasta włóż do zamrażarki a tylko 3/4 wyłóż do blachy do pieczenia jako spód. Po wyłożeniu piany z białek, zetrzyj na nią przy pomocy tarki o grubych oczkach ciasto na kruszonkę. Piecz bez zmian.