Taki jogurtowy mus jabłkowy z granolą w słoiczku to super pomysł na idealne drugie śniadanie do pracy. Szybko, zdrowo i na temat! Pamiętając, że chudnięcie zaczyna się i kończy w kuchni – staram się przygotować w satysfakcjonujący sposób wszystkie posiłki. Ten zdecydowanie do takich należy.
Jogurtowy mus jabłkowy z granolą
Od dobrych kilku miesięcy przywiązuję większą uwagę do tzw. drugich śniadań, ewentualnie podwieczorków. Wynika to przede wszystkim z tego, że mój M. aktywnie przygotowywał się do przebiegnięcia kolejnego maratonu. Jest w tym tez coś dla mnie – to zawsze coś lepszego i mniej nudnego niż kanapka z żółtym serem 🙂 Ostatnio jabłka mają w mojej kuchni iście królewską pozycję – przygotowuję je na różne sposoby, stąd też i pomysł na ten jogurtowy mus – drugie śniadanko, które mój M. dostał w słoiczku 🙂
Składniki na 2 osoby:
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 jabłka (im kwaśniejsze tym lepsze ;))
- ok 15 g suszonej żurawiny
- ok 15 g suszonych moreli pokrojonych w paseczki
- 4 łyżki otrąb (ok 40 g)
- 4 łyżki dowolnej granoli (ok 50 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu (ok 15 g)
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środek i pokrój na mniejsze cząstki (im mniejsze, tym szybciej się rozpróżą w garnuszku). Do małego garnuszka wlej odrobinę wody (tak, żeby przykryła całe dno) i zagotuj, teraz przełóż przygotowane jabłka, żurawinę, morele pokrojone w paseczki i cynamon. Taką mieszankę podpróż na małym ogniu chwilkę, aż jabłuszka staną się miękkie 🙂 Możesz też dodać do mieszanki odrobinę „słodyczy” w postaci miodu/cukru, ale dla mnie suszone owoce dają wystarczająco słodyczy podniebieniu 🙂
Tak przygotowany mus przed wyłożeniem na jogurt musisz wystudzić – inaczej jogurt się zważy, a tego przecież nie chcemy.
Teraz czas na połączenie drugiego śniadania w całość – na dno szklaneczki (lub słoiczka – jeśli przygotowujesz wersję na wynos) wyłóż część jogurtu, który wcześniej możesz wymieszać z miodem – jeśli jogurt jest dla Ciebie mało słodki. Na jogurt wyłóż mus jabłkowy, następnie granolę i otręby. Analogicznie przygotuj drugą warstwę posiłku 🙂
I gotowe! Smacznego 🙂
*Taki zdrowy mus jabłkowy z suszonymi owocami możesz przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej i jeszcze ciepły przełożyć do słoiczków, które następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Tak przygotowane słoiczki możesz w odpowiedniej temperaturze przechowywać nawet do dwóch tygodni i wykorzystać nie tylko do drugiego śniadania, ale np. do szarlotki jeśli przygotujesz go odpowiednio dużo 🙂