Mam jakąś dziwną słabość do granoli – słodkich, niezdrowych, sklepowych. Lubię to, że chrupią, że można je jeść do mleka, jogurtu, lub tak po prostu – czytając książkę. Jednak ich skład serio mnie dobija, a cena tych „eko” rzuca na kolana. Kilkakrotnie robiłam już jej domowe wersje, ale jeszcze żadna nie urzekła mnie aż tak, jak gryczana granola z kaszą jaglaną. Jest po prostu urzekająco pyszna i wyjątkowa w smaku!
Jestem przekonana, że niejednokrotnie będę wracała do tego przepisu i go modyfikowała – o pozytywnych eksperymentach z pewnością będę informowała 🙂 Inspirację zaczerpnęłam od Kingi Paruzel i jej przepisu na zdrowy sernik. Wykorzystała tam prażoną kaszę gryczaną na spód do ciasta.
Gryczana granola z kaszą jaglaną jest istnym eksperymentem. Początkowo miałam wykorzystać tylko kaszę, orzechy, pestki i suszone owoce. Jednak w trakcie robienia koncepcja zmieniała mi się z minuty na minutę – co, jeśli chodzi o mnie, było stosunkowo łatwe do przewidzenia 🙂 Kaszę jaglaną dodałam surową, bo po prostu nie chciało mi się jej gotować 😛 Poszły jeszcze płatki owsiane, ciepłe mleko, miód. Wszystko razem skomponowało się w super całość To zdecydowanie jedna z najlepszych granoli jakie w życiu jadłam. Polecam dodać pokruszoną gorzką czekoladę do już przestudzonej mieszanki.
Moje łakomstwo co do granoli – inaczej nie da się nazwać otwartego słoika obok monitora i łyżeczki która ciągle się samoistni napełnia…. usprawiedliwiam jej prozdrowotnymi właściwościami. Gryka to przecież samo zdrowie, a kasza jaglana to podobno złoto Inków (stąd w tytule „złota” granola).
Składniki na około litrowy słoik gotowej granoli:
- 150 g kaszy gryczanej
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki (lub więcej) orzechów – wedle upodobania
- 4 łyżki siemienia lnianego całego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki suszonej moreli
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 6 łyżek miodu (ja użyłam gryczanego)
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Cały „pracochłonny” proces przygotowania granoli zacznij od wsypania kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego do miski, dodania do nich soku z cytryny i zalania dwukrotną ilością wody. Ponieważ kasza z siemieniem będą tak leżakowały około 12 godzin – polecam zrobić to rano, przed wyjściem do pracy, aby wieczorem można było już wziąć się za pieczenie.
Kaszę i siemię lniane odcedź na sicie a następie umieść w dużej misie. Dodaj płatki owsiane, surową kaszę jaglaną, pestki dyni i słonecznika, sezam, orzechy i płatki migdałów. Masło, miód, mleko, kardamon, cynamon i sól umieść w małym garnku i podgrzej ciągle mieszając – do połączenia się składników. Płynną mieszankę wlej do suchych składników i wymieszaj.
Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i delikatnie wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz aż do zezłocenia i wysuszenia się składników, mieszając co 12-15 minut, aby granola równo się upiekła. U mnie pieczenie zajęło sześćdziesiąt minut, ale dużo tutaj zależy od „chłonności” składników – czas ten może się wydłużyć lub skrócić.
Upieczoną granolę wyjmij z piekarnika i dopiero teraz dodaj posiekane suszone owoce (wcześniej mogłyby się po prostu przesuszyć i stracić swoją jędrność). Złota gryczana granola z kaszą jaglaną po przestudzeniu idealnie przechowuje się w szczelnym słoiku do około 14 dni. Niektóre źródła mówią, żeby ze względu na połączenie z suszonymi owocami – granolę przechowywać w lodówce. Ja nigdy tego nie robiłam, ale u mnie w mieszkaniu jest chłodno i nigdy mi się granola nie popsuła.
Taką pyszną zdrową granolę z chęcią zajada moje dwuletnie dziecko z mlekiem. Idealnie się nadaje do jogurtu greckiego w połączeniu ze świeżymi owocami. Również jako dodatek do „zwykłej” owsianki czy nawet kruszonka do ciast. Po dodaniu do niej pokruszonej czekolady daje „energetycznego kopa” na cały poranek!
Serdecznie polecam,
Gosia