Home PrzepisyNa znajomych Glazurowany lemon cake

Glazurowany lemon cake

by Gosia Socha
Glazurowany Lemon Cake
Glazurowany Lemon Cake
Glazurowany Lemon Cake

Angielskie ciasto cytrynowe, nasączane cytryna, czyli glazurowany lemon cake. Chyba każdy znany kucharz ma swoją wersję. Ja się inspirowałam po trosze przepisem Jamie Olivera a po trosze Marthy Steward. Podobno główną propagatorką tego ciasta jest Nelly Rubinstein, więc same sławy dzisiaj na blogu 🙂

Pyszne, niebiańsko cytrynowe, wilgotne i ekspresowe ciasto cytrynowe. Możesz je piec na kilka sposobów, urozmaicać wieloma dodatkami. Dodawać limonki, pomarańczy, migdałów a nawet mak. Jak dla mnie jest idealne w takiej prostej wersji. Bardzo długo utrzymuje świeżość – u mnie, zabunkrowane przed chłopakami stało trzy dni i ciągle było tak samo świeże i pyszne.

Glazurowany lemon cake jest ciastem szalenie odświeżającym, idealnym na każdą porę roku. Ja z pewnością będę wracała do tego ciasta, bo nie zawiodło mnie na żadnej płaszczyźnie. Z chęcią podam je gościom z gałką waniliowych lodów i garścią malin. Idealne również na wiosenne, jeszcze chłodne wieczory na tarasie – koniecznie z kubkiem gorącej herbaty.

Ponieważ glazurowany lemon cake swoja strukturą przypomina babkę – będzie to tez moja propozycja na wielkanocny stół. Wystarczy odrobina liści bukszpanu i kwiatów żonkili do przybrania i wielkanocne, expresowe ciasto gotowe!

Przygotowanie - 15m

Przygotowanie

Pieczenie - 45m

Pieczenie

liczba porcji 12

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Składniki na minimum 12 kawałów (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 150 g drobnego cukru (zwykły, gruby dłużej i trudniej będzie się obijał, ale również się nadaje)
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g przesianej mąki pszennej (lub 150 g plus 50g mąki migdałowej)
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka
  • 2 wymyte i wyparzone cytryny

Dodatkowo do nasączenia:

  • sok z ww. 2 cytryn
  • 80 g drobnego cukru
  • ewentualnie 2 łyżki dobrego alkoholu cytrynowego (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci 🙂 )

Wykonanie:

Wyjmij mikser z szafki, piekarnik ustaw na 160 stopni. Wyjmij formę do pieczenia – najlepiej wąską keksówkę, ja mam silikonową, więc nie wymagała ona ode mnie dalszego nakładu pracy. Jeśli natomiast masz zwykłą formę – wysmaruj ją masłem i obsyp dokładnie drobną bułka tartą, wysypując z niej nadmiar.

W misie miksera umieść miękkie masło, wsyp cukier i ubijaj aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Pojedynczo dodawaj po całym jajku, czekając aż poprzednie dobrze się utrze (inaczej ciasto może się zważyć). Dodaj startą skórkę z cytryny i ponownie ucieraj przez chwilę. Wyłącz mikser, dodaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia oraz trzy łyżki mleka. Wymieszaj delikatnie ciasto przy pomocy szpatułki, delikatnie zagarniając je od spodu ku górze – jedynie do połączenia się składników.

Przygotowaną masę na ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez około 45 minut – lub kilka minut dłużej aż do uzyskania pięknego, złocistego koloru (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy będzie suchy po wyjęciu). W tym czasie przygotuj glazurę – wyciśnij sok z dwóch wcześniej użytych cytryn i wymieszaj z cukrem i ewentualnie alkoholem.

Wyjmij z piekarnika na kratkę i jeszcze ciepłe gęsto podziurkuj aż do dna przy pomocy patyczka do szaszłyków. Zacznij powoli i dosyć dokładnie, łyżka po łyżce nasączać ciasto. Każdą kolejną łyżkę nasączenia dodawaj dopiero po wchłonięciu się poprzedniej*.

Po przestudzeniu glazurowany lemon cake jest gotowy do podania!

Smacznego,

Gosia

 

*Ze względu na bardzo soczyste cytryny, jak również ze strachu przed „przelaniem” ciasta mi pozostało trochę zalewy. Nie zmarnowała się – po rozrobieniu z woda wyszła z niej znakomita lemoniada 🙂

Glazurowany Lemon Cake
Glazurowany Lemon Cake
Glazurowany Lemon Cake
Glazurowany Lemon Cake

 

 

You may also like