Masz w domu dynię i szukasz inspiracji na pyszny, niesztampowy, a przede wszystkim stosunkowo szybki jednogarnkowy obiad? Mam dla Ciebie idealną propozycję zaczerpniętą ze strony „Kwestia Smaku” 🙂 Dyniowa potrawka z mięsem mielonym z wykorzystaniem dyni, marchewki i soczewicy – gwarantuję niezapomniane doznania, pomimo prostych i wydawałoby się mdłych składników.
Robiłam ją już trzy razy zamieniając składniki odpowiednio do tych, które miałam w domu – bo w kuchni, jak w życiu – trzeba korzystać z tego, co daje życie 🙂 Raz zamiast soczewicy użyłam fasolki czerwonej z puszki, drugim razem dodałam batatów zamiast marchewki, ale zawsze była w nich dynia 😉 – pełna dowolność!
Niesamowite danie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi – wystarczy wtedy je podać albo w małych miseczkach, żeby każdy miał indywidualną porcję, albo w jednej sporej misce z dodatkiem chlebków pita, żeby każdy mógł sobie nałożyć tyle, ile będzie chciał.
Dyniowa potrawka z mięsem mielonym – składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- ok 300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 200 g obranej marchewki
- 1 puszka dobrej jakości pomidorów
- 150 g soczewicy czerwonej
- 150 g ryżu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- ok 600 ml bulionu
- 1 papryczka chili
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryczki
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zacznij od nagrzania piekarnika – ustaw go na 180°. Weź spory garnek lub inne naczynie (musi pomieścić wszystkie składniki jednocześnie), które będziesz mogła wstawić do piekarnika po początkowej obróbce na kuchence.
Rozgrzej w nim olej i wrzuć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, jak się zeszkli dodaj marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz posiekany czosnek. Jak już marchewka nabierze odrobiny kolorku, wrzuć mielone mięso (ja miałam akurat z indyka, ale może być każde inne). Dokładnie obsmaż dodając sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy. Mięso nabierze całego ich smaku a później odda całemu daniu.
Czas na dodanie ryżu i soczewicy (ja dodałam trzykolorowy ryż i czerwoną soczewicę) – przez około 3-4 minutki mieszając poczekaj aż się zeszklą (ryż trochę zmieni kolor na mniej wyrazisty). Wlej gorący bulion (wtedy składniki na patelni zaczną się w nim gotować, zamiast dusić do czasu, aż bulion się podgrzeje). Po zagotowaniu dodaj dynię, pomidory z puszki, papryczkę chili (jeśli lubisz pikantne dania, dodaj z pestkami, w przeciwnym razie usuń pestki przed pokrojeniem papryczki w kosteczkę). Zagotuj wszystko, przykryj szczelnie (możesz użyć do tego celu folii aluminiowej) i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut – do czasu aż ryż będzie miękki. Nie musisz w między czasie nic mieszać, możesz ewentualnie sprawdzić, czy nie potrzeba dodać więcej bulionu, w końcu ryż musi się w czymś ugotować 🙂
Danie gotowe! Możesz je udekorować świeżą natką pietruszki albo kolendrą… ja muszę się przyznać, że niestety nie miałam pod ręką, a do zdjęć dodałam listki bazylii tylko dla kontrastu kolorystycznego – bo jej smak zupełnie nie pasuje do tego dania 🙂