Słodkie, ciepłe, pachnące prawdziwe drożdżówki z serem rozsieją w każdym domu przepiękny zapach – gwarantuję! A ich smak jest wprost obłędny dla kogoś kto uwielbia drożdżowe wypieki tak jak ja 🙂
Nadzienie serowe, które wykorzystałam do bułeczek to kolejny powrót do smaków z dzieciństwa – własnie takie (tyko bez kardamonu) moja Mama robiła do gorących naleśników z serem odsmażanych na patelni. Obłęd! Aż teraz mi ślinka cieknie.
Pomimo czasu, którego wymagają drożdżowe wypieki, i pracy, jaką trzeba w nie włożyć – wysiłek naprawdę się opłaci. Serdecznie zapraszam do ich wypróbowania.
Prawdziwe drożdżówki z serem
Składniki na ciasto na drożdżówki z serem:
- 3 żółtka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka (250 ml) bardzo ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 360 g)
- 35 g świeżych drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo (na wierzch bułeczek):
- 1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Składniki na nadzienie:
- 500 g sera białego
- 70 g cukru
- 2 całe jajka
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Zacznij od przygotowania ciasta, ponieważ musi ono mieć czas, żeby wyrosnąć. Przygotuj też wcześniej składniki na bułeczki – powinny one mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto ładniej wyrośnie.
Pierwsza czynność to przygotowanie zaczynu na ciasto drożdżowe. Do małej miseczki (nie używaj metalowej) wkrusz drożdże i rozetrzyj je z 1 łyżką cukru, następnie wlej ciepłe mleko i wsyp dwie czubate łyżki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, a następnie odstaw na 15 minut. To, że zaczyn jest gotowy zaczyn poznasz po tym, że na jego powierzchni powinna powstać gruba piana.
W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski (wtedy ciasto będzie ładniej rosło), dodaj sól, pozostałą część cukru – i wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej gotowy zaczyn i wymieszaj drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj żółtka cały czas mieszając aż wszystko się ładnie połączy. Następnie wyrabiaj ciasto ręką przez około 5 minut*.
Zacznij dodawać stopniowo miękkie masło (lub jeśli wolisz, może być wcześniej roztopione i ostudzone) – ciągle wyrabiaj ciasto (przez około 10 minut) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe nie powinno kleić się już do rąk – więc przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę**.
Wykorzystaj ten czas na przygotowanie nadzienia serowego. Ser przełóż do miseczki, dodaj cukier, jajka, cynamon, kardamon i cukier wanilinowy, a następnie rozgnieć za pomocą widelca. Opcjonalnie możesz dodać startą skórkę z pomarańczy. Ciasto jeszcze wyrasta, więc masz chwilkę na kawusię 🙂
Wyrośnięte ciasto jest już gotowe do przygotowywania bułeczek 🙂 Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziesz piekła bułeczki – i do pracy! Ciasto najlepiej przygotowuje się wilgotnymi rękami, wtedy nie lepi się tak do dłoni.
Urwij z ciasta kawałek wielkości piłeczki do tenisa i za pomocą dłoni uformuj kulkę, którą następnie rozpłaszcz delikatnie i ułóż na blaszce. Następnie za pomocą spodu od kieliszka zrób w środku wgłębienie, a następnie umieść w nim masę serową. Tak postępuj z każdą kolejną bułeczką, pamiętając, że jeszcze trochę urosną (moje się zlepiły w trakcie pieczenia, co jeszcze dodało im uroku 😉 ). Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (dzięki temu będą miały piękny kolor i będą błyszczeć po upieczeniu) i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30 minut do czasu aż się zrumienią (w zależności od piekarnika czas ten może się wahać o około 5 minut).
I pyszne drożdżówki z serem! Smacznego 🙂
* możesz też użyć robota z hakiem do ciasta.
** ja wstawiam do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami na najniższą temperaturę, możesz też postawić je w pobliżu grzejnika – jeśli akurat jest sezon grzewczy 😉