Home Szefowa Kuchni Prawdziwe drożdżówki z serem

Prawdziwe drożdżówki z serem

by Gosia Socha

Słodkie, ciepłe, pachnące prawdziwe drożdżówki z serem rozsieją w każdym domu przepiękny zapach – gwarantuję! A ich smak jest wprost obłędny dla kogoś kto uwielbia drożdżowe wypieki tak jak ja 🙂

Nadzienie serowe, które wykorzystałam do bułeczek to kolejny powrót do smaków z dzieciństwa – własnie takie (tyko bez kardamonu) moja Mama robiła do gorących naleśników z serem odsmażanych na patelni. Obłęd! Aż teraz mi ślinka cieknie.

Pomimo czasu, którego wymagają drożdżowe wypieki, i pracy, jaką trzeba w nie włożyć – wysiłek naprawdę się opłaci. Serdecznie zapraszam do ich wypróbowania.

Prawdziwe drożdżówki z serem

Czas przygotowania i wyrastania - 120m

Przygotowanie i wyrastanie

Czas pieczenia - 30m

Pieczenie

Liczba porcji - 16

Liczba porcji

Poziom trudności - średnio trudne

Średnio trudne

 

 

 

Składniki na ciasto na drożdżówki z serem:

  • 3 żółtka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka (250 ml) bardzo ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 360 g)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo (na wierzch bułeczek):

  • 1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka

Składniki na nadzienie:

  • 500 g sera białego
  • 70 g cukru
  • 2 całe jajka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Zacznij od przygotowania ciasta, ponieważ musi ono mieć czas, żeby wyrosnąć. Przygotuj też wcześniej składniki na bułeczki – powinny one mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto ładniej wyrośnie.

Pierwsza czynność to przygotowanie zaczynu na ciasto drożdżowe. Do małej miseczki (nie używaj metalowej) wkrusz drożdże i rozetrzyj je z 1 łyżką cukru, następnie wlej ciepłe mleko i wsyp dwie czubate łyżki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, a następnie odstaw na 15 minut. To, że zaczyn jest gotowy zaczyn poznasz po tym, że na jego powierzchni powinna powstać gruba piana.

W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski (wtedy ciasto będzie ładniej rosło), dodaj sól, pozostałą część cukru – i wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej gotowy zaczyn i wymieszaj drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj żółtka cały czas mieszając aż wszystko się ładnie połączy. Następnie wyrabiaj ciasto ręką przez około 5 minut*.

Zacznij dodawać stopniowo miękkie masło (lub jeśli wolisz, może być wcześniej roztopione i ostudzone) – ciągle wyrabiaj ciasto (przez około 10 minut) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe nie powinno kleić się już do rąk – więc przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę**.

Wykorzystaj ten czas na przygotowanie nadzienia serowego. Ser przełóż do miseczki, dodaj cukier, jajka, cynamon, kardamon i cukier wanilinowy, a następnie rozgnieć za pomocą widelca. Opcjonalnie możesz dodać startą skórkę z pomarańczy. Ciasto jeszcze wyrasta, więc masz chwilkę na kawusię 🙂

Wyrośnięte ciasto jest już gotowe do przygotowywania bułeczek 🙂 Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziesz piekła bułeczki – i do pracy! Ciasto najlepiej przygotowuje się wilgotnymi rękami, wtedy nie lepi się tak do dłoni.

Urwij z ciasta kawałek wielkości piłeczki do tenisa i za pomocą dłoni uformuj kulkę, którą następnie rozpłaszcz delikatnie i ułóż na blaszce. Następnie za pomocą spodu od kieliszka zrób w środku wgłębienie, a następnie umieść w nim masę serową. Tak postępuj z każdą kolejną bułeczką, pamiętając, że jeszcze trochę urosną (moje się zlepiły w trakcie pieczenia, co jeszcze dodało im uroku 😉 ). Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (dzięki temu  będą miały piękny kolor i będą błyszczeć po upieczeniu) i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30 minut do czasu aż się zrumienią (w zależności od piekarnika czas ten może się wahać o około 5 minut).

I pyszne drożdżówki z serem! Smacznego 🙂

* możesz też użyć robota z hakiem do ciasta.

** ja wstawiam do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami na najniższą temperaturę, możesz też postawić je w pobliżu grzejnika – jeśli akurat jest sezon grzewczy 😉

You may also like