Dorsz w hiszpańskim sosie pomidorowym z cieciorką to idealne danie dla strudzonych pracą, zabieganych a jednak nadal chcących zjeść coś innego niż danie gotowe wątpliwej jakości.
Nam dzień wcześniej nie chciało się gotować, więc kupiliśmy w sklepie gotowe frytki, paluszki rybne i krążki cebulowe…. Mam potrzebę ujęcia tego dania w sposób poprawnie polityczny, więc powiem tylko tyle, że dupy nie urwało, a powinno, jeśli wiesz co mam na myśli. Przygotowanie obiadu z mrożonki zajęło nam 25 minut. Natomiast zrobienie pysznego domowego dorsza z makaronem i brokułami – 30 minut. Szczerze? Każdemu z nas życzę takie fast fooda po przyściu z pracy w takie już mrożne i mało przyjemne dni.
Ryba jest przepyszna, wilgotna. Nic nie zabija jej smaku. Pikantny sos na kiełbasie chorizo świetnie się komponuje z delikatną rybą, a jeszcze lepiej z dobrej jakości makaronem. Dorsza można zastąpić filetem z innej ryby. Co tu dużo mówić – szczerze polecam!
Dorsz w hiszpańskim sosie pomidorowym – składniki:
- 400 g filetu z dorsza (najlepiej polędwicy)
- 150 g hiszpańskiej pikantnej kiełbaski chorizo
- 4 szalotki
- 200 g odsączonej cieciorki (jedna puszka)
- 500 ml przecieru pomidorowego lub dobrej jakości pomidorów z puszki – rozdrobnionych
- Sól, pieprz i chili do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- Zielona pietruszka do ozdoby
Wykonanie:
Jeśli masz polędwicę z dorsza, wystarczy że ją umyjesz pod bieżącą, zimną wodą i osuszysz papierowym ręcznikiem. W przeciwnym wypadku, umyj rybę, oczyść z ości i usuń skórę. Rybę podziel na mniejsze części (szerokości około 8-10 centymetrów).
Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną chorizo i podsmażaj do momentu, aż wytopi się z niej tłuszcz (nie będzie go dużo). Dodaj posiekaną szalotkę i chwilę wszystko razem podsmaż, mieszając, żeby cebula tylko zmiękła a nie nabrała koloru. Wsyp na patelnię ciecierzycę, dodaj gęsty przecier pomidorowy* oraz przyprawy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia – gotuj na małym ogniu przez kilka minut, żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji (nie powinien być wodnisty). Następnie na sosie ułóż przygotowanego wcześniej dorsza, zmniejsz odrobinę ogień, patelnię przykryj pokrywką. Po około dziesięciu minutach dorsz w hiszpańskim sosie pomidorowym z cieciorką jest gotowy do podania.
Idealnie komponuje się z makaronami i parowanymi warzywami.
Smacznego!
*Przecier powinien być naprawdę gęsty, żeby sos miał odpowiednią konsystencję. Jeśli jest za rzadki – odparuj go wcześniej w małym garnuszku.
Przepis ze strony Kwestia Smaku.