Home PrzepisyPo domowemu Czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi

Czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi

by Gosia Socha

 

Na każdą pogodę, z każdą nutą nastroju niezależnie od wszystkiego czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi będą cudne na każdą okazję.

Przygotowanie - 20m

Przygotowanie

Pieczenie - 10m

Pieczenie

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Owsiane ciasteczka są idealne dla każdego. Syte, kruche, z wytrawną nutą gorzkiego, dobrego kakao. Przechowują się wspaniale. W szczelnym pudełku, puszce lub szklanym naczyniu spokojnie przetrwają kilka dni…jeśli ich wcześniej nie zjesz!

Są śwetnie na drugie śniadanie do jogurtu, do ciepłego melka na dobry sen, czy do kawy na deser. Bez konserwantów, łatwo je modyfikować i jeszcze łatwiej zjeść.

Składniki na czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi:

  • 230 g płatków owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 120 g cukru muscavado (ewentualnie brązowego)
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Ewentualnie orzechy włoskie do dekoracji – 20 szt

Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowe utrzyj na puszystą, jasną masę w mikserze. Następnie dodaj do niej dwa jajka i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Zmniejsz obroty miksera i ciągle mieszając dosypuj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i płatki owsiane. Powstanie brązowa dość ciężka i kleista masa.

Przygotuj dwie płaskie blachy do wypieków i wyłóż je papierem do pieczenia. Z masy na czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi za pomocą dłoni formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego (mogą być lekko zwilżane chłodną wodą – ja miałam pozostawiony cieniutki strumień wody, żeby masa łatwiej się odlepiała od rąk). Takie kulki układaj na blasze w odległości minimum czterech centymetrów od siebie, gdyż ciasta będą trochę zmieniały kształt.  Na ciastkach możesz układać połówki orzechów.

Ja pierwszą partię rozpłaszczyłam delikatnie dłonią jeszcze przed pieczeniem. Drugą pozostawiłam w formie kuleczki której górę udekorowałam połową orzecha włoskiego. Mi osobiście bardziej odpowiadają te „kuleczki”.

Co ważne – a swoje ciastka piekłam o kilka minut za długo, bo są całe kruche, a a lubię delikatnie miękkie w środku. Jeśli chcesz uzyskać właśnie taki efekt – piecz ciastka 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi zaraz po wyjęciu z piekarnika są mega kruche, po ostygnięciu robią się bardziej zwarte.

You may also like