Home Szefowa Kuchni Cynamonowy chlebek bananowy z żurawiną

Cynamonowy chlebek bananowy z żurawiną

by Gosia Socha

Przepis na chlebek bananowy jest jednym z tych ekspresowych! Lista składników jest dłuższa niż wykonanie 🙂

W sumie, ja już sama nie wiem, czemu to się nazywa chlebkiem skoro ma wszystkie znamiona ciasta – ale każda wymówka jest dobra! Chlebek bananowy jest idealną przekąską, drugim śniadaniem i dla dorosłego i dla dziecka. Nadaje się do posmarowania masłem i zjedzenia go z dżemem. Sam w sobie świetnie smakuje podany z jesienna herbatą.

Jest idealnym rozwiązaniem na niezapowiedzianą wizytę gości. Robi się go dosłownie w pięć minut (plus czas pieczenia). Możesz spokojnie dodać do niego wszelkiego rodzaju orzechy, suszone owoce, a nawet pokruszoną czekoladę. Dodaj kakao w proszku (odejmując tyle samo mąki) – a wyjdzie Ci kakaowy chlebek bananowy!

Co jest ważne? Dojrzałe banany! Ale takie na maksa dojrzałe, wręcz przejrzałe. Są najsłodsze i najmniej mączyste. W ten sposób chlebek bananowy staje się świetnym pomysłem na kuchnię zero waste! To co? Pieczemy? 

Składniki na najlepszy chlebek bananowy:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być wręcz czarne)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,25 szklanki cukru (ja użyłam brązowego, ale może być też ksylitol)
  • Kilka kropel wanilii w płynie lub dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta soli
  • Dwie garstki żurawiny suszonej (opcjonalnie)

No to co? Do dzieła! 

Banany obierz ze skórki, a następnie porządnie rozgnieć je za pomocą widelca. Wymieszaj je z jajkiem i przestudzonym masłem. Następnie dodaj sok z cytryny i ponownie zamieszaj. 

W oddzielnej misce połącz wszystkie pozostałe składniki (suche). Do suchych dodaj mokre i wszystko razem połącz za pomocą zwykłej łyżki. 

Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek bananowy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Patyczek po wyjęciu powinien być suchy. 

Smacznego

Gosia

You may also like