Znajdziesz tutaj przepis na standardowe ciasto marchewkowe jest niezawodnie szybkie i pyszne zarazem. Szybkość jest niezmiennie ważna w moim życiu, gdyż tygodniu temu w naszym domu zagościł mały człowieczek. Czasu na eksperymenty kuchenne jest odrobinę mniej i na wagę złota stają się właśnie takie przepisy.
Właśnie takie ciasto marchewkowe umożliwi w sposób szybki, ale efektowny przyjęcie przyjaciół w mieszkaniu. Tym bardziej jeśli wśród nich są pasjonaci słodkości – wtedy ciacho jest wręcz obowiązkowe a przynajmniej mile widziane 🙂
Ciasto marchewkowe ma wiele odsłon, i chyba już nikogo nie zdziwi robienie ciasta z dodatkiem warzyw. Jednak to ciacho ma jedną podstawową zaletę– robi się je dosłownie w 10 minut i to bez potrzeby miksowania, gotowania itp. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać ciacho do formy, wstawić do piekarnika i gotowe 🙂
Przepis jest fantastyczny dla młodych, zaganianych mamusiek. Wiem, bo sprawdziłam na sobie! I ma jeszcze jeden plus – mogą go jeść również matki karmiące! Jak dla mnie ekstra!
Przepis znalazłam na stronie www.babyonline.pl
Składniki na ciasto:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- 3 jaja
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta kardamonu mielonego
- 2 szklanki utartej surowej marchewki
- ½ szklanki rodzynek
- Szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Jajka wbij do sporej miski, dodaj cukier i wymieszaj wszystko trzepaczką. Dodaj przyprawy: cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, sól oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Następnie dolej olej, wsyp mąkę, startą na drobnej tarce marchewkę oraz rodzynki – wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut.
Ta dam – ciasto gotowe 🙂
Propozycja podania:
Ciasto pięknie prezentuje się posypane cukrem pudrem, lub z kremem z serków mascarpone.