Dzisiaj ponownie dynia a w roli głównej chrupiący wege tost z dynią, serem i granatem! Dla mnie to warzywo ma niekończące się zastosowania, a przy tym jest tak tanie i proste w przygotowaniu, że chyba bardziej się nie da.
Ja dopiero odkrywam jej możliwości, a już mam na tapecie kilka pysznych przepisów 🙂 Dyniowe gofry to cudowny pomysł na przemycenie warzyw do dziecięcego (i nie tylko) menu. Natomiast ciasto czekoladowe naprawdę wymiata – jest wilgotne i cudownie słodkie!
A kanapka? Super wegetariańska propozycja! Oczywiście możesz ją swobodnie modyfikować poprzez dodanie nawet salami czy masła orzechowego. Dodaj liście szpinaku, rukoli czy roszponki. Wystarczy, że zostawisz kilka plasterków podpieczonej dyni, dodasz ulubiony ser i na przykład pestki granatu, które będą słodkie i chrupiące. Mega sycący, chrupiący wege tost z dynią gotowy!
Wege tost z dynią – skład i wykonanie:
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- kilka plasterków podpieczonej wcześniej dyni (z przepisu na puree z dyni).
- kilka kawałków sera pleśniowego lub mozzarelli – jeśli wolisz delikatniejsze smaki
- masło do posmarowania tosta – w niewielkiej ilości
- dodatkowe składniki według uznania – szpinak, masło orzechowe. suszony pomidor, granat itp
Kromki chleba tostowego delikatnie posmaruj masłem – ale od strony zewnętrznej. Od wewnętrznej poukładaj plasterki dyni, ser i ulubione dodatki. Zamknij kanapkę i tostuj w sandwicherze aż do chrupkości.
Smacznego!
Gosia