Home Szefowa Kuchni Bruschetta z bobem i mozzarellą

Bruschetta z bobem i mozzarellą

by Gosia Socha

To, że uwielbiam wszelkiego rodzaju bruschetty, zapiekanki i wszelkie dobro temu podobne pewnie już zdążyłaś zauważyć 🙂 Nie będę zaprzeczać, bo uwielbiam! Podobną miłością pałam do letniego bobu (chociaż ten mrożony też się cudnie do tego nadaje), więc w sumie, dlaczego by tego nie połączyć?

Tym bardziej, że i tak gotowałam bób na wyjazd nad jezioro, więc trochę odłożyłam – nie ma sensu czasem robić dwa razy tego samego 🙂 Do tego wszystkiego pyszne pomidorki, odrobina mięty dla świeżości, bazylia, no i oczywista oczywistość – ser, tym razem mozzarella. Pieszcząca podniebienia kolacja, przystawka, bądź podana na małych grzankach przekąska imprezowa gotowa!

liczba porcji 6

Liczba porcji

liczba porcji 75x75 - 20m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 10m

Pieczenie

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na 3 bułki typu włoskiego (6 bruschett):

  • 3 bułki typu włoskiego (ciabatta)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (może być smakowa)
  • 1 duży ząbek czosnku (albo 2 małe)
  • 150 g ugotowanego bobu
  • ½ czerwonej cebulki
  • ½ kulki mozzarelli
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 pomidorki malinowe (lub jeden duży)
  • sól
  • pieprz

Bruschetta z bobem i mozzarellą – wykonanie:

Posmarowane oliwką pieczywko podpiecz w piekarniku z funkcją grilla ustawioną na 190° przez około 7-8 minut – aż się zrumieni i będzie chrupkie. Pilnuj go w między czasie, bo tak naprawdę każdy piekarnik piecze troszkę inaczej.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulkę. Gdy będzie miękka – dodaj czosnek, a po chwili ugotowany wcześniej w osolonej wodzie obrany z łupinek bób. Wszystko posól i popieprz, zostaw na patelni na około 3 minutki, aby smaki się połączyły, ale bób się nie rozpadł (możesz zamieszać kilka razy, ale uważnie). Tak przygotowany bób przełóż do miseczki, wlej łyżeczkę oliwy, dodaj posiekaną drobno miętę, grubo posiekaną bazylię oraz sparzone pomidory malinowe pokrojone na ósemki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Na gorące grzanki z ciabatty połóż cienkie plasterki mozzarelli, „sałatkę z bobu” i kilka listków bazylii – już! Smacznego!

Grillowy sposób podania:

Takie „bruschetty z bobem” możesz również przygotować na wypad z grillem z rodziną czy przyjaciółmi albo na piknik z drugą połówką. Na piknik pamiętaj, żeby ciabatty mieć już wcześniej upieczone. Jeśli natomiast masz do dyspozycji grill, pieczywko swobodnie możesz podpiec na miejscu – tuż przed podaniem.

Pamiętaj, żeby wcześniej sałatkę z bobu, pomidory i pieczywo zapakować oddzielnie (inaczej puszczą wodę do bobu, a pieczywo zamoknie),

Z tym posiłkiem gwarantuję zachwyt wszystkich, którzy lubią bób 🙂

You may also like