Ponieważ od niedługiego czasu dane mi jest być mamą, to muszę dbać o moją dietę oraz o to, aby nie zajadać wzmożonego apetytu słodkościami i kanapkami – potrzebuję więc kilku sprawdzonych przekąsek, które są zdrowe, nie zabierają dużo czasu i można je wykorzystać na różne sposoby. Dzisiaj batoniki owsiane w wersji podstawowej.
Batoniki owsiane, czyli idealna przekąska
Jedną z takich przekąsek, są batoniki owsiane – super przekąska sama w sobie, ale również jako dodatek do jogurtu, albo kaszy manny. Potrzebujesz drugiego śniadania? Dwa takie batoniki, jogurt naturalny i gotowe. Świetnie też nadają się na przekąskę na spacerze – zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka. Ponadto są niesamowicie syte i pełne zdrowia! Ich smak możesz w pełni modyfikować zależnie od tego, co aktualnie masz w domu. Możesz dodawać wszelkiego rodzaju orzechy, owoce suszone, a nawet czekoladę! Możesz dosładzać miodem, cukrem, dodawać kakao – pełna dowolność!
Szczerze polecam 🙂
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jabłka startego na grubej tarce
- ½ szklanki startego na grubej tarce banana
- ½ szklanki rodzynek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- bakalie wedle gustu
- miód do polania gotowych batoników
Wykonanie:
Płatki owsiane (najlepiej zwykłe albo górskie – są najmniej przetworzone) zalej mlekiem i odstaw na 10 minut, żeby wchłonęły trochę płynu. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (góra i dół).
W tym czasie zetrzyj na grubej tarce jabłka i banana, dodaj cynamon, rodzynki i bakalie – według gustu. Ja niestety z bakalii tym razem musiałam zrezygnować (bo mogą uczulić dziecko), ale szczerze polecam – robiłam takie wcześniej i sa doskonałe!
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i wyłóż na płaską brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Zadbaj o to, by brzegi i wierzch masy owsianej były równe. Piecz około 40 minut. Gotowe batoniki owsiane powinny być rumiane z wierzchu, ale miękkie i wilgotne w środku.
Smacznego!