Dzisiaj polsko-amerykańskie połączenie Apple pie z polskim przepisem na placek z jabłkiem i gruszką. To tak naprawdę szarlotka na wypasie!
Dlaczego na wypasie? Bo ma w sobie ogromne ilości owoców na kruchym spodzie. Naprawdę zadowoli każdego łakomczucha i wielbiciela szarlotek. Uwielbiam je właśnie za to, że mogę sobie wmówić, że to zdrowe ciasto – bo owoce są przecież zdrowe a ich jest w nim najwięcej 🙂
Placek z jabłkiem i gruszką jest sam w sobie bardzo efektownym ciastem właśnie ze względu na tę kratkę. Chwila zabawy i efekt murowany! Do tego listek mięty (którego u mnie zabrakło), gałka lodów waniliowych i przepyszny deser gotowy! Sama się przekonaj 🙂
Składniki na potrzebne na placek z jabłkiem i gruszką
Na ciasto:
- 380 g mąki pszennej + do podsypania
- 40 g mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła lodówki
- 1 żółtko z dużego jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki zimnej wody (jeśli będzie taka konieczność)
- ok 2 łyżek śmietany
Pozostałe:
- ok. 1200 g owoców (u mnie było 3/4 gruszek i 1/4 jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok 120 g cukru
- 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 białko jajka do posmarowania wierzchu
- cukier kryształ (im grubszy, tym leszy) – do posypania wierzchu, aby placek z jabłkiem i gruszką ładnie wyglądał
Jak się zabrać do apple pie, czyli placka z jabłkiem i gruszką?
Wszystkie składniki na ciasto, za wyjątkiem wody, krótko, ale dokładnie wyrób. Wodę dodaj tylko wtedy, kiedy ciasto będzie za suche i nie będzie pozwalało na uformowanie się w kulkę. Następnie podziel ciasto na dwie części – 2/3 i 1/3, każdą oddzielnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Tortownicę standardowych rozmiarów wyłóż papierem do pieczenia, ale tylko spód (bez boków).
Większe ciasto rozwałkuj (tip: najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia – wtedy ciasto się mniej klei) podsypując o czasu do czas niewielką ilością mąki. Większe rozwałkuj tak, aby pokryło zarówno spód i boki ciasta, Wyłóż spodem blaszkę zalepiając braki ciasta w jednym miejscu, naddatkiem z drugiego. Całość podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut (pozostałą część ciasta również – w formie jeszcze nierozwałkowanej).
W tym czasie pokrój w plasterki jabłka i gruszki. Dodaj do nich cukier, cynamon i mąkę. Porządnie wszystko wymieszaj.
Jak już ciasto ściągnie się w lodówce – wyjmij pozostałą część ciasta i rozwałkuj na placek pokrywający wierzch ciasta. Pokrój w około dwucentymetrowe paski. Na spód wyłóż wcześniej przygotowane owoce, a całość przykryj kratką z ciasta. Posmaruj roztrzepanym białkiem z jajka i porządnie posyp cukrem kryształem.
Placek z jabłkiem i gruszką piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika z funkcją góra i dół przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i tryb piekarnika na pieczenie od dołu.
Gotowy placek z jabłkiem i gruszką podawaj z pyszną kawą i lodami waniliowymi 🙂
Smacznego
Gosia