Ciepłe śniadanie idealne na zimowe poranki? Szakszuka z ajwarem i serem halloumi może być dla Ciebie sycącą i fajną propozycją! Wystarczą jajka, pomidory i kilka innych składników. Oby więcej takich pysznych śniadań w naszym życiu!
Ciągle szukam nowych pomysłów na śniadanie. Czasem jest to zapiekana owsianka., czasem szybka domowa granola, a innym razem seksowne śniadanie do łóżka.
Jest proste, szybkie i łatwe do zmodyfikowania – w zależności od tego, co masz w lodówce- możesz swobodnie zmieniać jej skład. Możesz dodawać szynkę, kiełbasę. Świeża cukinia, papryka, bakłażan – spokojnie może służyć jako wypełnienie tego dnia. Zawsze natomiast powinny być pomidory i jajka 🙂
Czego potrzebujesz?
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 2 świeże pomidory (chociaż o jesienią i zimą są po prostu niesmaczne, więc proponuję połowę puszki pomidorów)
- 2-3 łyżki ajwaru (na który przepis znajdziesz tutaj)
- około 3 plasterków halloumi – opcjonalnie, możesz użyć na przykład mozzarelli)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- szalotka lub pół małej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- kawałek masła
- sól i pieprz do smaku
Szakszuka z ajwarem i serem halloumi – jak się za nią zabrać?
Jeśli masz to szczęście i masz pod ręką świeże ale przede wszystkim – dobre pomidory, to je koniecznie sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w kosteczkę. Ja używam dzisiaj pomidorów z puszki – zimą są o wiele bardziej zdrowe i pyszne niż te ze sklepowej półki.
Ser halloumi podsmaż na suchej patelni z obu stron aż uzyska złoty kolor. Odłóż na deskę i pokrój w grubszą kostkę.
Na tej samej patelni, na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chodzi o to, aby się zeszkliły, a nie nabrały koloru. Następnie dodaj pomidory, przyprawy oraz połowę ajwaru. Wymieszaj i smaż na sporym ogniu przez 3-5 minut. Staraj się pomidorów nie mieszać- żeby pomidory nie rozpadły się całkowicie, a pozostały w swoim pierwotnym kształcie.
W podsmażonych pomidorach z cebulą, czosnkiem, ajvarem i przyprawami zrób dwa wgłębienia i wbij w nie dwa jajka. Pomiędzy nimi umieść w małych porcjach pozostały ajvar oraz pokrojony ser halloumi. Całość przykryj i gotuj przez około 3-4 minuty. Białka powinny być ścięte, a żółtko delikatnie płynne.
Podaj ze świeżym pieczywem i ziołami (u mnie szczypiorek :))
Smacznego!
Gosia