Home Szefowa Kuchni Makaron z sosem dyniowo grzybowym

Makaron z sosem dyniowo grzybowym

by Gosia Socha

Makaron z sosem dyniowo grzybowym to jedno z tych dań, które zdecydowanie nie wyglądają, ale za to smakują! Sos  pomimo tego, że jest na bazie dyni, jest wybitnie ciężki, bo zaciągnięty mascarpone. Do tego grzyby… ach, co to były za pyszności!

Jeśli masz już dość lekkich sosów fit, to ten jest zdecydowanie dla Ciebie. Jest mocno oblepiający makron, gęsty i ciężki. Natomiast smak dyni, mascarpone i grzybów gra mi na potęgę! Do tego przygotowanie całości zajmuje nie więcej niż pół godziny. Czego chcieć więcej w te jesienne dni niż ciepłego i sytego obiadu w krótkim czasie? No może jeszcze risotto grzybowe mogłoby spełnić moje grzybowe zachcianki 🙂

Jak się zabrać za makaron z sosem dyniowo grzybowym?

Przede wszystkim potrzebujesz – dla 2-3 oób

  • około 250 gram dyni pokrojonej w kostkę jeden na jeden
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g mascarpone (ewentualnie śmietany kremówki)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 posiekanej ostrej papryczki – opcjonalnie, ja dodałam do cebuli 🙂
  • chili i imbir – po szczypcie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 szklanki wody
  • około 300 g grzybów (ja użyłam mrożonych)
  • makaron
  • sól i pieprz do smaku

To do dzieła!

Na połowie oliwy zeszklij  cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek – 1 ząbek. Dodaj kurkumę, imbir, chili i odrobinę soli, podsmaż chwilę. Dodaj pokrojoną w centymetrową kostkę dynię i smaż do momentu, aż będzie al dente. Odłóż około 1/3 a pozostałą część zalej wodą, dodaj łyżkę masła, przykryj i gotuj do miękkości przez około 10 minut.

Dynię przelej do wysokiego naczynia i zblenduj. Na patelni po sosie dyniowym rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej grzyby z odrobiną soli, pieprzy oraz z tymiankiem. Po rozmrożeniu się grzybów – dodaj do całości łyżkę masła.

W tym czasie zagotuj wodę na makaron i wstaw – gotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź makaron pozostawiając około pół szklanki wody po gotowaniu.

Do przesmażonych grzybów dodaj zblednowany sos dyniowy i podgrzej. Całość dopełnij mascarpone oraz podsmażoną wcześniej dynią. Porządnie wymieszaj i zagrzej.

Do sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron i wszystko porządnie wymieszaj. W razie konieczności – rozcieńcz całość wodą z gotowania makaronu.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego

Gosia

 

You may also like