Składniki, których potrzebujesz na makaron z chorizo:
- 250 g makaronu (przed ugotowaniem)
- 70 g chorizo
- 1/2 świeżego chili (lub więcej, jeśli lubisz bardzo ostre dania)
- kilka listków świeżego rozmarynu
- oliwa – kilka łyżek
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1/3 szklanki startego parmezanu (plus dodatkowy do dekoracji gotowego dania)
Jak się zabrać za makaron z chorizo?
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź pozostawiając około szklanki wody z gotowania makaronu (posłuży do rozrzedzenia sosu, jeżeli będzie taka konieczność).
Żółtka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skórką otartą z cytryny, śmietaną i startym serem.