Mówi się, że w prostocie siła. Zarówno w życiu codziennym, jak i w kuchni to zdanie ma silne odzwierciedlenie, stąd dzisiaj pomysł na hiszpański omlet z cheddarem podany z karmelizowaną gruszką i orzechami.
Uwielbiam ser cheddar! Jest naprawdę wyjątkowy w smaku i nie do zastąpienia przez goudy i edamy 🙂 Jest jednocześnie lekko ostry i delikatny w smaku, mocno wyczuwalny , ale nie nachalny. Połączenie go z dobrej jakości jajkami było strzałem w dziesiątkę! Do całości świetnie się skomponowała szynka parmeńska, która swoją słonością zbalansowała słodki smak gruszki. Do tego chrupiące orzechy lekko tylko podprażone na patelni wraz z owocami. Natomiast sam hiszpański omlet z cheddarem jest niezwykle wilgotny, wytrawny w smaku. Całe danie jest wręcz banalne w wykonaniu, ale ładnie podane – wygląda na ekskluzywne śniadanie serwowane w dobrych restauracjach.
Hiszpański omlet z cheddarem – wykonanie:
Z poniższych składników możesz zrobić albo jednej większy lub dwa mniejsze omlety dla dwóch osób.
- 4 jajka najlepiej ekologiczne
- 4 łyżki startego cheddara
- szczypta pieprzu i soli
- 2 łyżki tłustego mleka
- 2 małe gruszki, lub jedna większa
- garść dowolnych orzechów (ja użyłam klasycznych włoskich)
- 4 łyżeczki masła
- kilka kropel soku z cytryny
- 4 plasterki szynki wędzonej
Jajka wybij do miski, dodaj mleko, ser oraz pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszaj i odstaw.
Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki (lub drobniej, jeśli są większe). Nie obieraj ich ze skórki – to ona nada im ładny wygląd i pozwoli trzymać się miąższowi w ładnej formie.
Hiszpański omlet z cheddarem możesz przygotować:
- na dwóch patelniach jednocześnie, wówczas na jednej karmelizujesz gruszki, a na drugiej smażysz omlea
- na jednej patelni, wówczas najpierw przygotuj sobie gruszki z orzechami, które zdejmij na talerzyk, a na tej samej patelni usmaż omleta
Rozgrzej dwie łyżeczki masła na patelni i ułóż na niej cząstki gruszek. Niech złapią kolor z jednej strony, dopiero wtedy przekręć je ostrożnie na drugi boczek. Dodaj orzechy i smaż aż gruszki zarumienią się z drugiej strony. Całość skrop sokiem z cytryny i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni, bez jej wycierania rozgrzej pozostałe masło, a następnie wlej masę jajeczną. Smaż pod przykryciem, aż do ścięcia się spodu, a następnie przełóż ostrożnie na drugą stronę. Całość, przy ilości 4 jajek nie powinna zająć dłużej niż 3-4 minuty. Pamiętaj, że jajka będą się smażyły nawet po zdjęciu omleta z patelni.
Hiszpański omlet z cheddarem, karmelizowaną gruszką i orzechami gotowy do podania. Jeszcze tylko szynka parmeńska (lub inna wędzona). Ja podałam zwinięte kawałki w rulony, ale możesz je podsmażyć na suchej patelni jeśli wolisz.
Zapomniałabym! Całość dosłownie skropiłam w kilku miejscach szpinakowym pesto z tego przepisu o tutaj 🙂
Smacznego!
Gosia