Francuskie śniadanie do łóżka?
Zamknij oczy i wyobraź sobie poniższą sytuację…
Leżysz w mocno wymiętej pościeli, promienie słońca zaczynają oświetlać Twoją twarz. Twój ukochany siada na brzegu łóżka, a obok Ciebie stawia tacę razem z kawą, świeżym sokiem i niemniej soczystym pocałunkiem 🙂 Jeszcze nie otworzyłaś oczu. Nagle do Twojej podświadomości podstępnie wkrada się cienka smużka zapachu…słodkiego, waniliowego i owocowego. Delikatnie i subtelnie pieści Twoje zmysły rozpoczynając od serca, a kończąc na brzuchu, w którym czujesz delikatne mrowienie. Tak właśnie smakuje idealnie przygotowane i podane francuskie śniadanie do łóżka. I tak smakują idealnie przygotowane tosty francuskie – zachęcona? To zapraszam!
Składniki:
- 4 plastry chałki, bułki angielskiej, lub inne słodkie pieczywo
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 4 łyżki masła (około)
- 1 łyżka cukru (ja użyłam brązowego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
- świeże owoce do podania
- sok z cytryny (opcjonalnie) do skropienia wierzchu
Wykonanie:
W szerokiej misce, a najlepiej talerzu od zupy roztrzep jajka razem z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do roztrzepanej masy włóż dwa około 2.5 – 3 centymetrowej grubości plastry chałki. Rozgrzej patelnię, a następnie około 2 łyżek masła, w międzyczasie przekręć kromki chleba. Namoczoną chałkę przełóż na rozgrzane masło i smaż na średnim ogniu z każdej strony około trzech minut z każdej strony. Tosty powinny być rumiane, ale nie przypalone. Powtórz smażenie dwóch pozostałych kromek.
Ja przygotowałam do tostów ekspresowy sos z czerwonych porzeczek. Podczas smażenia pierwszej partii tostów do małego rondelka wsypałam dwie garście obranych porzeczek, dodałam cztery łyżki wody oraz jedną łyżkę cukru. Porzeczki podsmażałam na małym ogniu przez cały czas przygotowywania tostów (w razie potrzeby podlewaj odrobinę wodą).
Francuskie śniadanie do łóżka podawaj ze świeżymi, sezonowymi owocami, cukrem pudrem, dżemem, miodem a nawet kremem czekoladowym – wszystko zależy od zasobów Twojej lodówki. Twojej, lub Twojego ukochanego 🙂
Smacznego śniadania!
Gosia