Pomarańczowo pomidorowy łosoś to idealne danie na szybki obiad. Wystarczy tylko umyć rybę, przygotować marynatę, wstawić do parowaru/pieca i gotowe!
Tak przygotowana ryba sprawdzi się na każdą okazję – od codziennego posiłku po odświętne danie. Marynatę w zależności od uznania można swobodnie modyfikować. Na Boże Narodzenie idealnie sprawdzi się pomarańcza i np. anyż lub suszona żurawina. Na Wielkanoc – odrobina chrzanu i np. rzeżucha. Nic tylko szaleć 🙂
Sposób przygotowania? Nic prostszego! Taki łosoś będzie wyśmienity zarówno przygotowany lekko – na parze czy w piekarniku, jak i z patelni – smażony jednostronnie.
Składniki:
- 300 g filetu z łososia (ja miałam ze skórą)
- ½ wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy
- 2 spore łyżki pokrojonego drobno koperku
- 2 suszone pomidory (4 połówki)
- 1 łyżka oliwy
- 2 szczypty soli
- Odrobina pieprzu cayenne
Wykonanie:
Przygotuj marynatę. Zetrzyj skórkę z połowy wyszorowanej pomarańczy uważając, żeby nie ścierać białej, gorzkiej części. Wyciśnij sok do małej miseczki i umieść tam starty zest. Dodaj łyżkę oliwy, drobno posiekany koperek, suszone pomidory pokrojone w małą kostkę, sól oraz pieprz cayenne (swobodnie możesz go zastąpić ostrą papryką). Wszystko razem wymieszaj.
Wersja w parowarze:
Łososia opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Przekrój go na dwa równe kawałki i ułóż je skórą do dołu na sitku parowaru. Na wierzch ryby wyłóż obficie marynatę. Pomarańczowo pomidorowy łosoś będzie gotowy po około 10-12 minutach.
Wersja w piekarniku:
Ustaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj dwa spore kawałki folii aluminiowej. Łososia opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Przekrój go na dwa równe kawałki i ułóż je skórą do dołu na środku folii aluminiowej (każdy na swojej). Na wierzch ryby wyłóż obficie marynatę i zawiń rybę w papilotkę (kieszonka, w której będzie powietrze w środku – góra folii nie może dotykać marynaty). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut (pamiętaj, że będzie on jeszcze „dochodził” po wyjęciu z piekarnika).
Rybę podawaj z pieczonymi lub parowanymi warzywami posypanymi świeżym koperkiem. Jeśli zostało Ci trochę marynaty – możesz nią podlać na talerzu już przygotowanego łososia.
Smacznego!