Frittata z chorizo, papryką i serem kozim to idealna forma hiszpańskiego omletu. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealna na … obiad! Na śniadanie może być czasem za ciężka, bo jest po prostu bardzo sycąca. Dodatek lekko kwaskowego sera koziego równoważy pikantny smak hiszpańskiej kiełbasy.
Składniki na frittate:
- 5 jajek
- 70 g pikantnej papryczki chorizo
- 50 g sera koziego w roladce
- 30 ml mleka
- ½ papryki czerwonej słodkiej
- ½ czerwonej papryczki chili
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 łyżka masła
- Listki kolendry ewentualnie szczypiorek
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotuj sobie wszystkie niezbędne składniki. Chorizo pokrój w cienkie plasterki, chili w drobną kostkę (najpierw usuń pestki, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań), rzodkiewkę w plasterki, a paprykę w półplasterki. Liście kolendry (lub szczypiorek) posiekaj.
Jajka rozbij do miski, doda mleko oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj widelcem, aby jajka były dobrze roztrzepane. Do masy jajecznej dodaj papryczkę chili oraz kolendrę i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej średniej wielkości patelnię, którą później będziesz mogła umieścić w piekarniku bez obawy roztopienia rączki (jeśli nie masz takiej patelni, możesz użyć innego naczynia żaroodpornego). Wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki chorizo i podsmażaj na małym ogniu przez około trzy minuty od czasu do czasu mieszając. Wytopi się z niej niewielka ilość tłuszczu, a sama kiełbasa stanie się lekko chrupiąca. To jest odpowiedni moment, aby dodać pokrojone papryki (chili i słodką) oraz rzodkiewkę – podsmażaj je razem z kiełbaską przez następne dwie-trzy minuty. Po tym czasie wlej na patelnię masę jajeczną i smaż przez około dwie minuty, ale nie mieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki sera koziego i wstaw patelnię do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 12 minutach omlet powinien być gotowy.
Możesz go podawać z lekką sałatą z roszponki, rukoli i pomidorków koktajlowych, lub z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem.