Home PrzepisyPo domowemu Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

by Gosia Socha

Idealny przecier pomidorowy zarówno na pomidorówkę, jak i na wszelkiego rodzaju pomidorowe sosy. Absolutny must have w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie nie mieć pomidorów do sosu bolognese, lasagne czy gołąbków.

W zależności od potrzeb bardziej lub mniej go odparowuję. Można do przecieru od razu dodawać posiekane drobno zioła, czosnek czy inne przyprawy wówczas powstania gotowa baza pod wszelkiego rodzaju włoskie sosy.

Najlepsze przetwory są z podłużnych, mały pomidorów LIMA. Mają bardzo małe gniazdo nasienne a dużo miąższu, przez co są wydajne i mało wodniste. Dużo łatwiej zrobić z nich koncentrat, przecier czy inne przetwory.

Składniki na przecier pomidorowy:

  • 5 kg pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Pomidory umyj w zimniej wodzie a następnie sparz wrzątkiem. Skórkę łatwiej się zdejmuje gdy już sparzone pomidory zalejesz zimną wodą i w niej pozostawisz. Obrane za skórki pomidory pokrój na cząstki usuwając z nich zdrewniałe części (jeśli jest taka konieczność).

Przygotowane cząstki pomidorów włóż do garnka, przykry pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. Istotne jest, aby mieszać pomidory raz na kilka minut, inaczej przypalą się do dna.

Teraz istnieją dwa podejścia – szybsze i łatwiejsze, czyli blender oraz to tradycyjne, mamine, czyli sitko. Ja osobiście pierwszą partię zblednowałam, bo po prostu zależało mi na czasie. Drugą przetrę przez sito. Z pewnością będzie między nimi pewna znamienna różnica. Te przetarte przez sito będą miały bardziej aksamitną konsystencję, gdyż nie będą zawierały pestek. Mi pestki osobiście nie przeszkadzają.

W każdym razie po przetarciu/zblendowaniu ponownie umieść pomidory na palniku, dopraw solą i cukrem i gotuj bez przykrycia przez kolejne 30 minut mieszając od czasu do czasu. Im bardziej skoncentrowany przecier chcesz uzyskać, tym dłużej gotuj pomidory odparowując z nich wodę.

Pojedynczo wypełniaj przecierem gorące słoiki i natychmiast szczelnie zakręcaj. Przygotowane słoiki z przecierem pomidorowym wstaw do piekarnika i pasteryzuj w 120 stopniach przez 30 minut.

Z pięciu kilogramów pomidorów wyszły mi 3 litry gęstego przecieru pomidorowego.

You may also like