Apple pie czyli amerykańska szarlotka świetnie smakuje podana jeszcze delikatnie ciepła z gałką lodów waniliowych. Podana na zimno, ma idealne, zwarte jabłko i kruchutki, delikatny spód. Taką ekspresową szarlotkę mogę jeść bezustannie.
Spód tej szarlotki znacząco różni się od standardowego ciasta kruchego. Jest on szalenie maślany, w ogóle nie zawiera jajek. Apple pie czeli amerykańska szarlotka ma bardzo cienki spód, a mega dużo prużonego w piekarniku jabłka. Bo w tym cieście wszystko pieczemy razem, nie przygotowujemy wcześniej jabłek. Idealne ciasto nie tylko na niedzielę!
Inspiracja na przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Składniki na apple pie czyli amerykańska szarlotka:
- 230 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru białego
- Mała szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 45 g zimnej margaryny lub smalcu
- 2 łyżki śmietany
- 1 kg jabłek (najlepiej szarlotkowych typy szara reneta, papierówka)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/3 opakowania cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej/sypkiego kisielu
Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj cukier, sól – wymieszaj ręką. Masło i margarynę (opcjonalnie smalec, będzie bardziej kruche) pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do sypkich składników. Siekaj wszystko nożem aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Ewentualnie rozcieraj wszystko między placami. Dodaj śmietanę i jeszcze raz przetrzyj między palcami, aż ciasto zacznie delikatnie zlepiać się w gródki. Zagnieć ciasto ręką tylko do połączenia się składników. Rozdziel na dwie nierówne połówki (jedna powinna być trochę większa). Uformuj z nich dwie kule, rozpłaszcz je na okrąg i każdą osobno zawiń w folię spożywczą. Schowaj do lodówki na godzinę, żeby masło ściągnęło składniki.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w poprzek na kilkumilimetrowe plasterki. Wymieszaj z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką ziemniaczaną. (Jeśli przygotowujesz jabłka sporo wcześniej przed rozwałkowywaniem ciasta – skrop je sokiem z cytryny, żeby się nie utleniały).
Po godzinie wyjmij płaty ciasta z lodówki. Piekarnik ustaw na 185 stopni z termoobiegiem. Przygotuj tortownicę. Ja swoją nasmarowałam grubą warstwą masła, które pozostało mi na sreberku od opakowania. Formę możesz też wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo naszykuj cztery płaty papieru do pieczenia (ew. śniadaniowego). Jeden z nich podsyp mąką pszenną, ułóż na nim większy placek ciasta, który również podsyp delikatnie mąką. Przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na placek o średnicy większej niż tortownica*. Delikatnie zdejmij jedną warstwę papieru, wyłóż plackiem tortownicę włącznie z bokami. Ciasto ze względu na swoją nikłą grubość może się łamać, możesz wtedy swobodnie powylepiać dziury palcami.
Rozwałkuj drugi, mniejszy kawałek ciasta, na placek o średnicy tortownicy – również najlepiej pomiędzy kawałkami papieru do pieczenia.
Na przygotowany, surowy spód wyłóż wszystkie jabłka i przykryj je płatem rozwałkowanego ciasta. Boki płatu zlep z ciastem na górze (jeśli wierzch ciasta podczas przekładania Ci popęka, zupełnie się tym nie przejmuj, to w końcu domowe ciasto :), jeśli natomiast uda Ci się je przełożyć i zlepić bez żadnego uszczerbku na wyglądzie, wówczas w kilku miejscach natnij wierzch ciasta nożem, żeby nadmiar pary mógł pouciekać).
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 70 minut. Apple pie czyli amerykańska szarlotka napachni w całym domu! Bossssko 🙂 <3 Wyjmij z piekarnika, a po piętnastu minutach zdejmij bok formy, żeby ciasto nie spociło się od blachy. Gdy wystygnie – posyp cukrem pudrem – świetnie zakryje małe mankamenty domowego ciasta.
*Jeśli wolisz, możesz po prostu rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką, ale ostrzegam – będzie się zlepiać i łamać, bo trzeba je rozwałkować na bardzo cienki placek.