Jeśli szukasz przepisu na najlepsze miodowo jogurtowe ciasto to możesz przestać szukać, bo właśnie znalazłaś! Wystarczy kilkanaście minut i piękny zapach pieczonego ciasta wypełni całe Twoje mieszkanie. W głowie od razu budzi się myśl – to będzie dobry dzień 🙂
Wielokrotnie piekłam ciasto jogurtowe. Przez wiele lat szukałam przepisu, dzięki któremu ciasto będzie delikatne, wilgotne, a owoce nie będą się w nim zapadać. I ten przepis taki jest. Ciasto wyrabia się tylko i wyłącznie widelcem, więc spokojnie możesz je zrobić, kiedy pozostali domownicy jeszcze śpią (jeśli na to zasłużyli 🙂 ) Ach, niespodzianka będzie smaczna i słodka!
To najlepsze miodowo jogurtowe ciasto najlepiej uwieńczyć dużą ilością owoców (ja uwielbiam je ze śliwkami na które teraz jest sezon). Im więcej owoców, tym lepiej. Moje półtora kilo ledwo się zmieściło w tortownicy, dlatego wolę piec to ciacho w prostokątnych formach. Bo im więcej owoców, tym jest po prostu smaczniejsze!
No i znowu mam na nie ochotę <łakomczuch> 🙂
Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca pieczenia – najlepsze miodowo jogurtowe ciasto nie musi być tylko na mące pszennej. To na zdjęciu jest zrobione pół na pół z mąką żytnią pełnoziarnistą. Ciasto wychodzi troszkę ciemniejsze, odrobinę cięższe i nie mniej pyszne!
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na najlepsze miodowo jogurtowe ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g miodu
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml gęstego jogurtu greckiego
- 150 ml oleju
- 1,5 kg śliwek (lub innych owoców)
Wykonanie:
Najlepiej, jeśli wszystkie składniki ciasta będą miały tą samą, pokojową temperaturę. Jajka i jogurt grecki wyjmij minimum trzydzieści minut wcześniej z lodówki. To samo tyczy się owoców (chyba, że używasz mrożonych, wówczas wyłóż je na ciasto bezpośrednio z zamrażarki).
Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do miski. Dodaj do nich cukier i wymieszaj łyżką. Odstaw na bok.
Jajka wbij do większej misy, dodaj miód, jogurt grecki oraz olej i wszystko wymieszaj widelcem. Mieszaj tylko w jedną stronę i tylko do połączenia się składników. Następnie dodawaj partiami suche składniki i również mieszaj widelcem tylko do momentu ich połączenia. Ciasto będzie miało bardzo gęstą konsystencję i takie ma być 🙂
Przelej je albo do standardowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, albo do prostokątnej formy (wówczas będzie niższe przy zachowanej ilości składników). Na wierzchu ułóż gęsto połówki śliwek bez pestek (skórką do dołu). Najlepiej jeśli będą nachodziły za siebie. Wierzch, jeśli masz takie życzenie, możesz posypać brązowym cukrem.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do stopni 170 i piecz przez około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmij z piekarnika i po około 10 minutach postaraj się wyjąć je z formy (jeśli masz taką możliwość) – żeby najlepsze miodowo jogurtowe ciasto się nie zapociło od spodu.
Wystudzone ciasto możesz jeszcze posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!