Jesienne muffinki z karmelem są świetną odskocznią od szarlotki podawanej na milion sposobów. Te kilkanaście babeczek odmieni nie jedną jesienną herbatę.
Wilgotne i puszyste jabłkowe ciasto skrywa w środku słodką niespodziankę w postaci karmelu. Do tego maślana kruszonka. Wykonasz je praktycznie bez wysiłku. Jesienne muffinki z karmelem są tak pyszne, że nie da się ich nie pokochać od pierwszego ukąszenia 🙂
Składniki na jesienne muffinki z karmelem:
- 250 g jabłek
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka M lub jedno L
- 120 g cukru (najlepiej brązwego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 20 karmelowych cukierków (np. krówki)/karmel z puszki lub własnej roboty
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 80 g cukru
Wykonanie:
Piekarnik ustaw na pieczenie góra i dół na 180 stopni.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka, który postaw na małym ogniu. Masło powoli roztop, a gdy tylko osiągnie płynną konsystencję – zdejmij garnek z ognia. Nie przelewaj masła do innego naczynia, niech ostygnie w rondelku*.
Umyte i osuszone jabłka obierz ze skótki, pokrój w ćwiarki i usuń gniazda nasienne. Następnie ćwiatki jabłek pokrój w małą kostkę, którą wymieszaj z sokie z cytryny – żeby nie ściemniało.
Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Do drugiej miski (może być większa) wbij jajka, dodaj cukier, cukier wanilinowy, jogurt oraz wcześniej roztopione i wystudzone masło. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca połącz składniki w jedną masę mieszając tylko chwilkę. Następnie wmieszaj w masę suche składniki oraz pokrojone jabłko mieszając jak najkrócej. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami (jeśli używasz silikonych foremek, papilotki nie są konieczne). Papilotki wypełnij do 2/3 wysokości ciastem, nastęnie wciśnij po jednym karmelku**.
Składniki na kruszonkę umieść w misce i rozetrzyj w palcach do momentu utowrzenia tzw. mokrego piasku. Gotową kruszonką posyp obficie wcześniej naszykowane babeczki.
Jesienne muffinki z karmelem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij muffinki z piekarnika, a po kilku minutach wyjmij je z blaszki pozostawiając w papilotkach aż do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
*masło możesz zastąpić olejem w tej samej ilości.
** jeśli używasz masy karmelowej wówczas nałóż masę do połowy wysokości papilotek, nałóż jedną łyżeczkę karmelu i przukryj ją ciastem pilnując, aby nie wypełniało więcej niż 2.3 wysokości babeczek.