Bardzo się cieszę że ta zima już się kończy (pomimo wczorajszego śniegu)… To pora roku, która charakteryzuje się sennością i szarością. Z natury nie jest to najbardziej optymistyczna pora roku, w związku z czym miło jest te minusy przełamywać słodkościami.
Niestety nie ma jeszcze świeżych owoców, dzięki którym można by pokusić się o letnie ciasto z galaretką. Są i na to sposoby, między innymi….pleśniak 🙂
Pleśniak jest wprost nieziemnsko kruchy o słodko-kwaśnym smaku. Cierpkie porzeczki oraz dżem (lub inne kwaskowate owoce) w połączeniu ze słodką pianą z białek dają subtelny ale wyraźny efekt. Świetne ciasto po niedzielnym spacerze – u nas sprawdziło się w tej roli wręcz idealnie. Skąd pomysł na ten placek? Wydaje mi się, że kiedyś wspominała o nim moja Babcia, ale ręki sobie nie utnę 🙂 Z pewnością jest to ciasto z epoki naszych Babć, które większość z nas pewnie kojarzy ze swojego dzieciństwa.
Pleśniak to świetny placek, jeśli potrzebujesz upiec szybko ciasto, a w domu masz tylko podstawowe składniki. Nie jest to super wystawne ciasto, ale za to świetnie nadaje się do wieczornej herbatki i dobrej książki!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g zimnego masła
- 5 jajek
- 200 g (1 słoik) dżemu z kwaśnych owoców
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę przesiej do szerokiej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia oraz połowę cukru – wymieszaj. Zimne masło pokrój na kosteczki i posiekaj nożem z suchymi składnikami. Podziel mieszankę na 3 części, do jednej z nich dodaj kakao. Każdą z części oddzielnie zagnieć formując 3 kule, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 1 godzinę lub dłużej (do momentu, aż stwardnieje).
Białka jajek ubij mikserem, a pod koniec ubijania (kiedy będą już gęste) dodaj drugą połowę cukru, mąkę ziemniaczaną i ubij na sztywno.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i zacznij „układać” ciasto*. Jedną część zwartego i chłodnego jasnego ciasta zetrzyj na grubej tarce na spód blaszki i delikatnie przyklep dłońmi. Na starte ciasto wyłóż małymi partiami dżem. Pomimo pracochłonności tej metody najlepiej jest to zrobić małą łyżeczką, aby uniknąć rozsmarowywania dżemu po dość ruchomej spodniej warstwie. Na dżem zetrzyj ciemne ciasto, a na nie połóż pianę z białek. Ostatnią warstwą będzie kruszonka, czyli drugi kawałek jasnego ciasta, zetrzyj na wierzch.
Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, gdzie powinno się piec około 45 minut. Pleśniak będzie bardzo leciutki i kruchutki, więc pokrój go na większe kawałki po wystygnięciu.
*im mniejsza blaszka, tym ciasto będzie wyższe. Moje było pieczone w średniej formie (ok. 20 X 35). Jeśli zdecydujesz się na pieczenie ciasta w mniejszej formie- wydłuż czas pieczenia o 5 – 10 minut. Z upieczonego ciasta patyczek po wyjęciu powinien być suchy.
Propozycja urozmaicenia:
Pleśniak świetnie będzie smakował z lodami waniliowymi, oraz ze świeżymi owocami. Natomiast do warstwy dżemu można również dodać świeże owoce – wówczas ciasto będzie bardziej wilgotne i urozmaicone w smaku. Do ciemnej części ciasta możesz dodać pokruszone orzechy, a do piany z białek wiórki kokosowe – pełna dowolność 😉