Kotleciki z indyka i cukinii jako pomysł na zdrowy obiad. Perfekcyjnie pasują do wszelkiego rodzaju kasz. Smakują super saute, z sosem pomidorowym, na ciepło i na zimno.
W sumie nie wiem skąd się wziął pomysł na te właśnie kotleciki. Miałam po prostu pod ręką i mięso mielone i cukinię i jakoś się tak same połączyły 😉 Mięso z indyka jest samo w sobie nieco suche, ale po dodaniu do niego tartej cukinii oraz ubitego jajka staje się puszyste i soczyste.
Takie kotleciki z indyka i cukinii świetnie się skomponowały u mnie z kaszą pęczak z pomidorami suszonymi, kaparami i oliwkami 🙂 Jest to miła odmiana od standardowych panierowanych mielonych z wieprzowiny smażonych na głębokim tłuszczu. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, co jest ich dodatkową i niezaprzeczalną zaletą!
Składniki na kotlety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 250 g startej cukinii ze skórką
- 1 jajko
- 25 g masła
- 2 cebule dymki pokrojone w drobną kostkę
- Szczypior od dymek drobno pokrojony
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę
- Skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ papryczki chili drobno posiekanej (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Oddziel z jajka białko i żółtko. Białko ubij na sztywną pianę, w oddzielnej miseczce ubij masło, aby zbielało, a następnie dodaj do niego żółtko i ubijaj, aż masło i żółtko się połączą.
Mięso przełóż do dużej miski, aby wygodnie wszystko razem wymieszać. Dodaj sól, pieprz, oregano, pokrojoną drobno cebulkę, szczypiorek, czosnek, chili, skórkę otartą z połowy cytryny oraz oliwę i wszystko razem porządnie wymieszaj. Następnie dodaj startą na grubych oczkach cukinię (ścieraj razem ze skórką) oraz żółtko utarte z masłem i ubite białko – wmieszaj składniki łyżką w masę mięsną.
Rozgrzej patelnię i wlej na nią około dwóch łyżek oleju do smażenia*. Wilgotnymi dłońmi (wówczas mięso nie będzie się tak lepiło do dłoni) formuj stosunkowo małe kulki (około dwa razy większe od piłki pingpongowej) i delikatnie je rozpłaszcz. Smaż na rozgrzanej patelni około 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu – kotleciki z indyka i cukinii gotowe 🙂
*możesz również smażyć kotleciki na patelni grillowej, wtedy posmaruj kotleciki z zewnątrz pędzelkiem odrobiną oliwy.
Propozycja podania:
U nas kotleciki świetnie skomponowały się smakowo z kaszą pęczak, do której po ugotowaniu dodałam pokrojone drobno suszone pomidory z odrobiną oliwki, kilka kaparów oraz plasterki oliwek. Wyszło pysznie 🙂