Home Szefowa Kuchni Zapiekanka mięsna z puree batatowym

Zapiekanka mięsna z puree batatowym

by Gosia Socha

Zapiekanka mięsna z puree batatowym to aromatyczna i pełna smaków propozycja nie tylko na weeknedowy obiad, ale również idealne danie na drugi dzień do pracy – gwarantuję, że zapach tej zapiekanki przyciągnie do kuchni niejednego głodomora 🙂

Zapiekanka mięsna z puree batatowym

Jest ona szybka w przygotowaniu, bardzo sycąca, dzięki czemu można ze spokojnym sumieniem przygotować ją na dwa dni i mieć obiad z głowy 🙂

Farsz w zapiekance wypełniony jest lekko pikantnym mięsem oraz delikatnie chrupiącą marchewką, przez co fajnie koresponduje z kwaskowymi pomidorami. Subtelnie przyprawiony orientalnymi przyprawami, takimi jak cynamon czy kardamon idealnie łączy się ze słodko-pikantnym puree z batatów, do których od pewnego czasu zapałałam sporą sympatią. W ogóle nie smakują jak ziemniaki, mimo, iż są takimi nazywane (tylko słodkimi) 🙂 Bardziej w smaku przypominają bardzo słodką dynię, albo połączenie dyni i marchewki z odrobiną skrobii 🙂

W każdym razie są idealne szczególnie zimową porą, gdyż właśnie teraz możliwości urozmaicania warzywnego menu są nieco ograniczone (z utęsknieniem wypatruję wiosny i lata :)).  Natomiast jeśli nie masz pod ręką batatów – możesz z powodzeniem zastąpić je zwykłymi ziemniakami!

Co ważne – puree z batatów możesz z łatwością zastąpić dyniowym :)

Inspirację do przepisu znalazłam na stronie cooklikeacavewoman.

To, czego potrzebujesz na zapiekanka mięsna z puree batatowym

Zapiekanka mięsna z puree batatowym - czas przygotowania - 40m

Przygotowanie

Zapiekanka mięsna z puree batatowym - czas pieczenia - 40m

Pieczenie

Zapiekanka mięsna z puree batatowym - liczba porcji - 4

Liczba porcji

Zapiekanka mięsna z puree batatowym - Trudność

Trudność

 

 

Składniki na farsz:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • 200 ml bulionu lub wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy do smaku: pieprz, chili, sól
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Składniki na puree:

  • 700 g batatów (lub dyni)
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • chili

Jak się zabrać za wykonanie?

Na rozgrzany na patelni olej wrzuć mięso i podsmaż (przez około 5 minut), pod koniec dodając wszystkie przyprawy. Następnie zdejmij mięso z patelni na talerzyk, a na patelnię wrzuć pokrojoną w półtalarki marchewkę, cebulę posiekaną w kosteczkę oraz czosnek (marchewka w całym daniu pozostanie wyraźna i nierozgotowana) – podsmażaj przez kolejnych pięć minut ciągle mieszając, żeby ani czosnek, ani cebula się nie przypaliły. Po tym czasie z powrotem dodaj mięso na patelnię i podlej bulionem (lub wodą, jeśli nie masz bulionu). Dopraw wszystko jeśli to konieczne i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat i zagotuj jeszcze na około 3 minuty, żeby wszystkie smaki się ze sobą się połączyły.

Czas na bataty! Obierz je ze skórki i pokrój w kosteczkę, którą wrzuć na gotującą się wodę (wody powinno być naprawdę niewiele, może nawet nie zakrywać wszystkich ziemniaków, ale wtedy pamiętaj, aby je przemieszać od czasu do czasu – im będzie więcej wody, tym bardziej rozwodnione będą „ziemniaczki”). Gotuj je do miękkości (około 10 minut, w zależności od wielkości kostki). Gdy już będą miękkie – odcedź pozostałą wodę. Do batatów wrzuć masło, sól oraz chili do smaku i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a w tym czasie przygotuj zapiekankę. Będzie Ci potrzebne żaroodporne naczynie do zapiekania, na którego dno wyłóż cały farsz mięsny, a na wierzchu rozprowadź puree z batatów. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie odkryj naczynie i zapiekaj jeszcze na funkcji grilla przez 10 minut.

Zapiekanka gotowa 🙂

P.S. Na zdjęciach może nie prezentuje się najlepiej, ale następnego dnia, jak kroiłam ją M. do pracy schłodzoną z lodówki wyglądała naprawdę niesamowicie! Więc nie zrażaj się jej wyglądem – w smaku jest obłędna!

Zapiekanka mięsna z puree batatowym

You may also like