Home Szefowa Kuchni Tarta z dynią w wersji podstawowej

Tarta z dynią w wersji podstawowej

by Gosia Socha

Potrzebowałam czegoś fajnego na spotkanie ze znajomymi, a jednocześnie chciałam przygotować coś nowego, coś czego jeszcze nie robiłam. Trochę to masochistyczne, bo jak nie wyjdzie, to lipa straszna, ale cóż, najwidoczniej mój instynkt samozachowawczy w kuchni ulega wyłączeniu 🙂 Decyzja zapadła – na kolację będzie tarta z dynią.

Tarta z dynią – dlaczego warto?

Bardzo fajnie na takich spotkaniach ze znajomymi, gdzie jest w sumie nie więcej niż osiem osób (optymalna ilość twarzyczek do nakarmienia to 4 do 6) sprawdzają się wszelakiego rodzaju tarty, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja  zrobiłam dwie, z czego jedna to własnie tarta z dynią, a druga to tarta z łososiem, którą opisałam w TYM przepisie – i obie podałam na ciepło. Jednak na zimno smakowały równie pysznie. Wiem, bo zostało nam troszeczkę na drugi dzień 🙂

Nie jest to może mega odkrywczy przepis, bo już kilka razy się spotkałam z tartą podobną do tej, którą ja zrobiłam, natomiast mogę Ci go polecić z jednego prostego powodu… jest po prostu pyszna! 🙂 Jestem pewna, że zasmakuje każdemu miłośnikowi tart.

Czas przygotowania - 30m

Przygotowanie

Czas pieczenia - 90m

Pieczenie

Liczba porcji - 8

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Zabierz się za wykonanie!

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie spodu:

Przygotowanie spodu do wytrawnej tarty jest identyczne jak w tarcie z kurkami.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°, ewentualnie 180° z termoobiegiem. Do tak nagrzanego piekarnika wstaw ciasto na 15 minut, następnie usuń obciążenie oraz folię i włóż ponownie do piekarnika na około 10-15 minut aż do momentu gdy ciasto uzyska złoty kolor i nie będzie surowe na środku. Tak przygotowany spód do tarty wyjmij z piekarnika – niech dobie dzielnie poczeka na farsz 🙂

Składniki na farsz:

  • 500 g dyni pokrojonej w kosteczkę i podsmażonej na rumiano
  • 100 g salami pikantnego
  • 150 g sera feta
  • 180 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy do smaku: odrobina imbiru mielonego, tartej gałki muszkatołowej, chili pieprz cayenne, papryka słodka, curry, cynamon

Wykonanie:

Miej przygotowany rozgrzany piekarnik do temperatury 180 stopni.

Dynię pokrój na kawałki, wytnij z niej tylko część jadalną, pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oliwy (możesz dodać masła do smaku) na dobrze rozgrzanej patelni – mi to zajęło około 10 minut, przy czym nie obierałam dyni ze skórki, żeby później zachowała swój kształt w tarcie. Po podsmażeniu przestudź dynię odrobinę, zanim dodasz ją do masy jajeczno-śmietanowej.

Śmietanę przelej do miski, dodaj do niej jajka, przyprawy i wszystko wymieszaj. Następnie dołóż podsmażoną dynię, pokrojoną w podobną kostkę fetę, oraz plasterki salami. Wszystko razem wymieszaj i przelej na przestudzony spód do tarty.

Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut (aż do tzw. „suchego patyczka”, czyli aż masa będzie ścięta).

Propozycja podania:

Tarta super smakuje z prostą sałatką z roszponki oraz mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i prostego vinegretu czy zwykłej oliwy z oliwek.

Smacznego 🙂

Tarta z dynią

You may also like