Jeśli dopadła Cię chandra, dołek, przygnębienie lub po prostu chcesz oddać się chwilce zapomnienia proponuję Ci poświęcić dosłownie 10 minut przygotowań i jakieś 30 minut pieczenia, a Twoja aura z pewnością się zmieni! Te expresowe babeczki ze śliwkami (chociaż z powodzeniem możesz dodać innych owoców, albo czekolady 🙂 ) mają magiczną moc, gwarantuję Ci to.
Tak na marginesie – są również idealne na tzw. „niezapowiedziane wcześniej wizyty” 😛
Śliwkowe babeczki z migdałami

Przygotowanie

Pieczenie

Liczba porcji
Składniki na około 18 babeczek:
- 350 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 ml oleju rzepakowego
- 300 g śmietany/jogurtu naturalnego/maślanki
- 2 jajka
- ok 100 g śliwek
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
A teraz szybciutko do pracy – bo przecież potrzebujemy ekspresowych i optymistycznych babeczek 🙂 Zupełnie standardowo potrzebujesz dwóch misek – jedną do wymieszania suchych składników, drugą do mokrych.
Wszystkie suchutkie, czyli: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz płatki migdałowe wsyp do jednej miseczki i wymieszaj łyżką.
W drugiej roztrzep dwa jajka, dolej olej oraz śmietanę – również wymieszaj. Teraz połącz składniki z obu misek oraz pokrojone na kawałki śliwki i chwilkę je ręcznie mieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około połowy ich wysokości (maksymalnie 70%) i piecz w temperaturze 190°.
Tadam! Smacznego 🙂
- Śliwkowe babeczki z migdałami
- Śliwkowe babeczki z migdałami